Αντιθέσεις: Ύφεση

Πρωταθλητές της ύφεσης με ευθύνη της κυβέρνησης

Η κακή πρόβλεψη της Κομισιόν καλό νέο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Με τις δυσοίωνες προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, και την τοποθέτηση της Ελλάδας στην πρώτη θέση της ύφεσης ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Κομισιόν επιβεβαίωσε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή: Ότι η Ελλάδα, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις, με ολέθριες επιπτώσεις για τη μεσαία τάξη, αλλά και για τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.

Η κυβέρνηση, αγνοώντας πεισματικά και σχεδόν ηθελημένα την πραγματικότητα, αλλάζοντας κάθε δυο μέρες τις προβλέψεις της για το βάθος της ύφεσης και την έκταση της επερχόμενης ανεργίας, επέμεινε σε μια τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Ως αποτέλεσμα αυτής της στάσης, πέταξε στην κάλαθο των αχρήστων, χωρίς μια σοβαρή συζήτηση, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια εμπροσθοβαρή και γενναία ενίσχυση τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης, αξιοποιώντας το μαξιλάρι δεκάδων δισεκατομμυρίων που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, πριν η κρίση δείξει τα δόντια της.

Η ανευθυνότητα του οικονομικού επιτελείου, που στην αρχή μιλούσε για μηδενική ανάπτυξη, ύστερα για ύφεση 1%, λίγο αργότερα για 4%, λίγο μετά για 7%, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στο CNN για 10%, διαψεύδοντας τον κ. Σταϊκούρα, υπήρξε αδιανόητη. Κλόνισε την ικανότητα και τη θέλησή της να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια όντως δύσκολη κατάσταση.

Ακόμα πιο αδιανόητο, όμως, είναι η ανεπαρκής στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις να μην οφείλεται μόνο στην ανικανότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη, αλλά και σε προσωπική του στρατηγική επιλογή. Κυνική και απαράδεκτη από κάθε άποψη. Να αντιμετωπιστεί η πανδημία ως ευκαιρία για έναν νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Για να σαρωθούν η αγορά εργασίας και οι μισθοί και να αναγκαστούν σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίοι, που μέχρι χθες τους υμνούσε, αλλά σήμερα οι υπουργοί του τους αποκαλούν «ζόμπι» και «μπαταχτσήδες». Και, στο τέλος, να επιβιώσουν, να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί, δίνοντας μισθούς πείνας στους εργαζομένους και καταλαμβάνοντας τον χώρο των μικρών και των μεσαίων, που θα έχουν πια βγει εκτός αγοράς. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη, δήλωσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας: «Αντί “Μένουμε όρθιοι”, “Μένουμε με την ελίτ…”».

Ε.Σ.

 

Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 9,7%, ανεργία πάνω από 20% και σημαντική αύξηση του χρέους αποτέλεσε χρυσή ευκαιρία για να εκδηλώσει η αντιπολίτευση την επίθεσή της κατά της κυβέρνησης, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε υπεύθυνη και ένοχη για τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας, αγνοώντας τα προφανή: την υγειονομική κρίση που οδήγησε σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κλειστά καταστήματα, τον μηδενισμό του κοντέρ στον τουρισμό και σε μια σειρά δραστηριοτήτων. Όλες δηλαδή τις δυσκολίες της συγκυρίας, για τις οποίες χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Οι δυσκολίες στην οικονομία βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους και είναι φανερές σε όλους. Επειδή, όμως, η Κομισιόν δεν έχει το αλάθητο, καλό θα είναι να υπολογίσει κανείς ότι, πρώτον, έχει τη δική της εκδοχή για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας και δεύτερον και πολύ σημαντικό, ότι δεν παίρνει υπόψη της καθόλου τη ρευστότητα, ύψους 7 δισ., με τα εγγυοδοτικά προγράμματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το να πανηγυρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπός του, Αλέξης Χαρίτσης, όπως και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, για τις δυσοίωνες προβλέψεις, είναι εντελώς απαράδεκτο. Και ακόμα πιο απαράδεκτο να σπεύδουν να φορτώσουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την ευθύνη, με μόνο επιχείρημα ότι αυτή δεν ακολούθησε τις έωλες προτάσεις του κόμματός τους.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια φάση ύφεσης, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το βάθος και τις επιπτώσεις της. Κι αυτό γιατί πολλά, αν όχι όλα, θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, από τα ελλείμματα που θα παρουσιάσει ο τουρισμός, από τα αποτελέσματα των μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και από την ψυχολογία της αγοράς. Αυτή την ψυχολογία, πολύ σημαντική για τη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας, επιχειρεί να υπονομεύσει, συνειδητά ή όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, όταν επενδύει στις αρνητικές προβλέψεις, για να αποκομίσει θετικά κομματικά οφέλη, μόνο την απαραίτητη εμπιστοσύνη στην οικονομία και στην πορεία της δεν ευνοεί.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα τόνωσης της ζήτησης και της προσφοράς πολλών δισεκατομμυρίων. Έχει δυνατότητες για πρόσθετες διευκολύνσεις. Και δεν πρόκειται, κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να αφήσει τη χώρα και την οικονομία στην τύχη τους.

Ε.Κ.