Αντιθέσεις: Υγεία

Νέα τετραετία με νέο όραμα για το νέο ΕΣΥ

Αναποτελεσματικό και επικίνδυνο ένα σύστημα υγείας με όρους κέρδους

Ως τη «μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Ένα σχέδιο που πράγματι αποτελεί όχι μόνο ευκαιρία για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας σε όλη τη χώρα, από την πρωτεύουσα μέχρι και τις πιο ακριτικές περιοχές, αλλά και προσωπική πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη νέα του θητεία.

Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, «είναι πάντα φθηνότερο να προλαμβάνεις, από το να θεραπεύεις», εννοώντας σαφώς ότι η υγειονομική κρίση του 2020 ανάγκασε την κυβέρνηση να βγει εκτός προγραμματισμού και να δώσει τη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με όσα μέσα διέθετε. Με τη νέα τετραετία όμως, και με την πανδημία πλέον πίσω μας, ήρθε η ώρα της θεραπείας των χρόνιων παθογενειών, της βελτίωσης των υπηρεσιών, της ενίσχυσης του προσωπικού και, εντέλει, της ανάκαμψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παρά την κρίση, τα γεγονότα δείχνουν τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίστηκε μέχρι σήμερα την κατάσταση στο ΕΣΥ: δαπάνες Υγείας αυξημένες κατά 37%, χιλιάδες προσλήψεις επιπλέον νοσηλευτών (ενώ σχεδιάζονται ακόμα περισσότερες), αύξηση 10% στις αμοιβές των ιατρών, και -επιτέλους- περισσότερες και σύγχρονες ΜΕΘ, είναι μόνο λίγες από τις αποδείξεις ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παίζει με την υγεία των πολιτών.

Είναι κοινώς ομολογούμενο ότι, μέχρι και το 2019, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ήταν ούτε το ίδιο υγιές. Μέσα σε τέσσερα χρόνια όμως, η κυβέρνηση κατάφερε, παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας, να θέσει γερά υγειονομικά θεμέλια, πάνω στα οποία επιθυμεί στη νέα τετραετία να ξεκινήσει το χτίσιμο των ορόφων που θα αποτελέσουν το νέο, ανανεωμένο οικοδόμημα του ΕΣΥ. Ορόφων όπως την παρουσίαση του ψηφιακού φακέλου ασθενούς, που θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα γλυτώσει ώρες ταλαιπωρίας των πολιτών, τη σχεδιαζόμενη ανακατασκευή 156 Κέντρων Υγείας σε όλη την επικράτεια, ή τη δέσμευση ότι κάθε ευρώ που θα εξοικονομηθεί από το νέο μοντέλο διαχείρισης, θα επανεπενδυθεί με κάποιον τρόπο στην Υγεία, πέρα μάλιστα από τους ήδη υπολογισμένους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό είναι το σχέδιο του πρωθυπουργού για το νέο ΕΣΥ. Το σχέδιο για ένα Σύστημα Υγείας δυνατό, αντάξιο της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι πολίτες στην κυβέρνηση την πιο δύσκολη ώρα. Το ΕΣΥ άντεξε, και τώρα ήρθε η ώρα να γίνει από ένα μεγάλο στοίχημα, μια μεγάλη ευκαιρία.

Ε.Κ.

Το σχέδιό του για την αναμόρφωση του ΕΣΥ παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης προ ολίγων ημερών και ευθύς αμέσως οι εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις του σε σχέση με την πραγματικότητα προκαλούν θυμηδία. Με βάση τα λεγόμενά του, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θέλει ένα δυνατό, ανανεωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με εκσυγχρονισμένες δομές, περισσότερο προσωπικό και καλύτερους μισθούς. Στην πραγματικότητα όμως, το βασικό σχέδιο για το ΕΣΥ περιλαμβάνει κατάργηση ή συρρίκνωση δομών και νοσοκομείων, είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία, συγχωνεύσεις και αξιολόγηση των μονάδων Υγείας με βάση τα… έσοδά τους!

Πίσω από τον δήθεν «εξορθολογισμό» κρύβεται ένα σχέδιο που έχει ως βάση το οικονομικό, και όχι το υγειονομικό κόστος. Την ελαχιστοποίηση των εξόδων και τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Τους αριθμούς, και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες.

Ο υγειονομικός χάρτης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός δεν θα έχει πάνω του τα δικαιώματα των πολιτών για περίθαλψη άνευ όρων, αλλά τους διάφορους… θησαυρούς, τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει να ανακαλύψει, ξεζουμίζοντας για ακόμη μία φορά το Δημόσιο προς όφελος των ιδιωτών.

Η εμμονή του σε ένα οργανωτικό μοντέλο που έχει αποτύχει όπου κι αν έχει εφαρμοστεί είναι επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία, για τη Δημοκρατία και για τους Έλληνες. Και η συγκάλυψη του μοντέλου αυτού το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όσο και το επιτελείο του, και ιδιαίτερα οι κατά καιρούς καθήμενοι στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Υγείας -όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε-, γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες της εφαρμογής του, αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν άριστες οι σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και οι ψήφοι που αυτές αποφέρουν.

«Να αποκτήσουμε τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία που μας αξίζει», εμφανίζεται να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογικό σποτ. Και είναι να απορεί κανείς αν πράγματι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει ότι οι Έλληνες αξίζουν αυτό που η παράταξή του σχεδιάζει να είναι στο μέλλον το ΕΣΥ. Αν τελικά πιστεύει ότι τον πιστεύουν οι πολίτες μιας χώρας που είδαν να χάνονται 37.000 ζωές στην πανδημία, πολλές από αυτές άδικα, μια κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία και να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εκτός ΜΕΘ η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εξετάσεις στην προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων και απέτυχε, με τραγικά αποτελέσματα.

Ε.Σ.