Αντιθέσεις: Υποκλοπές

Με τα σενάρια για υποκλοπές χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση

Το σκάνδαλο των υποκλοπών «φωνάζει», αλλά ο υπεύθυνος σιωπά

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα των υποκλοπών, που απασχολεί τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα; Εκτός από την άμεση απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντα, έχει καταρτίσει ειδικό νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή. Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, κατά την οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παραστεί και θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, καθώς αυτά αφορούν τις πολιτικές ευθύνες και τα μέτρα «πρόληψης» παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, η Δικαιοσύνη αναζητά ήδη τις τυχόν ποινικές ευθύνες και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνέρχεται τη Δευτέρα, με αντικείμενο τα πώς και τα γιατί αυτής της δυσάρεστης υπόθεσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνόψισε λακωνικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες: Μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία. Η αλήθεια και όχι η εργαλειοποίηση.

Παρ’ όλα αυτά, εξελίσσεται μια «εκστρατεία» με διαρκείς αναπόδεικτες «αποκαλύψεις» και ευφάνταστα σενάρια, που στόχο έχουν να συντηρούν το θέμα ψηλά στην επικαιρότητα και να κρατούν σε θέση άμυνας τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Στον χορό μάλιστα αυτών των «αποκαλύψεων» έχουν μπει τελευταία, εκτός από τους συνήθεις υπόπτους -Βαξεβάνης, Αυγή, ΕφΣυν κ.λπ.- και ΜΜΕ που για χρόνια στήριζαν τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό, όπως αυτά του Βαγγέλη Μαρινάκη, για λόγους που μάλλον έχουν σχέση όχι τόσο με τη δημοσιογραφική έρευνα, όσο με τις επιδιώξεις της ιδιοκτησίας τους.

Στην κορυφαία θέση αυτής της εκστρατείας, βρίσκονται -ποιος άλλος;- ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τελευταίος, αγνοώντας τη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη ότι θα δώσει απαντήσεις σε όλα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις αρχές Δεκεμβρίου, έχει επιδοθεί σε μια κατά ριπάς κατάθεση ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό -τέσσερις μέχρι τώρα- τον οποίο κατηγορεί ότι αποφεύγει τη σχετική διαδικασία και «κρύβεται», πράγμα που αποκαλύπτει την ενοχή του! Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερα σκληρές επίσημες τοποθετήσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για παρακράτος και κύκλωμα υποκλοπών, υιοθετώντας όλα τα σενάρια για παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, από τον Κ. Μητσοτάκη και εμφανίζοντας το Μαξίμου ως κέντρο του κυκλώματος.

Απορία ψάλτου… υποκλοπές, δηλαδή, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που αυτή η πολιτική που στηρίζεται στη λάσπη, εκεί τελικά θα καταλήξει.

Ε.Κ.

Ο Κ. Μητσοτάκης προτιμά να κρύβεται, παρά να απαντά στο τσουνάμι των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές, που απειλεί την κυβέρνησή του. Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, η κυβερνητική προπαγάνδα επιτίθεται ανώνυμα σε «κέντρα», που κατασκευάζουν σενάρια εις βάρος της και, όταν πρόκειται για ΜΜΕ προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά κατονομάζονται και γίνονται στόχος επιθέσεων. Παρουσιάζεται όμως και το φαινόμενο να καταπίνει η κυβέρνηση τη γλώσσα της, όταν η Καθημερινή, για παράδειγμα, ιδιοκτησίας Αλαφούζου, κάνει λόγο για παρακολουθήσεις επτά ή οκτώ πολιτικών, εκτός από τον Ν. Ανδρουλάκη. Και επίσης, όταν το Βήμα, ιδιοκτησίας Μαρινάκη, αποκαλύπτει ότι σε κτήριο της ΕΥΠ ήταν -και είναι;- εγκατεστημένο το Predator, στη λειτουργία του οποίου είχαν αποσπαστεί αστυνομικοί. Η εφημερίδα μάλιστα δημοσιεύει τα αρχικά των τελευταίων και δηλώνει ότι έχει στη διάθεσή της τα ονόματά τους.

Η τελευταία αυτή αποκάλυψη ανατρέπει το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη ότι το κακόβουλο λογισμικό λειτουργούσε μεν στη χώρα, αλλά από… ιδιώτες. Ακόμα βαρύτερη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης όταν αποκαλύπτεται ότι το Predator έχει αγοραστεί κρυφά, με τα εκατομμύρια της αγοράς του κρυμμένα σε άλλους κωδικούς, από την Υπηρεσία Πληροφοριών, πράγμα που το Μαξίμου έχει αρνηθεί δημόσια και κατηγορηματικά.

Πρόκειται για συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που δεν προέρχονται από «εχθρικά» προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, αλλά από δημοσιογράφους «υπεράνω υποψίας». Η ΕΥΠ, υπό την εποπτεία και ευθύνη του πρωθυπουργού, και διέθετε το κακόβουλο λογισμικό, και παρακολουθούσε, «νόμιμα» ή παράνομα, δεκάδες πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία υπουργοί και στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Τι απαντά σε όλα αυτά ο Κ. Μητσοτάκης; Ότι έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη! Η Δικαιοσύνη, όμως, ακόμα και αν κάνει σωστά τη δουλειά της, θα ασχοληθεί με το σοβαρότατο ποινικό μέρος της υπόθεσης. Το πολιτικό, η λειτουργία κυκλώματος παρακολουθήσεων με έδρα την ΕΥΠ, η κακοποίηση δηλαδή του κράτους δικαίου, βαρύνει αποκλειστικά τον πρωθυπουργό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πώς θα αντιδρούσε ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, αν όλα αυτά συνέβαιναν με κυβέρνηση Τσίπρα, για να κατανοήσει και το εύρος του σκανδάλου και το βάθος της προσπάθειας αυτό να συγκαλυφθεί.

Σε κάθε περίπτωση η εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτική εξουσία έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα, ενώ η δημοκρατία έχει υποστεί σημαντική βλάβη. Και σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αυτό θα είχε οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις και ψέματα εν αμαρτίαις.

Ε.Σ.