Αντιθέσεις: Υποκλοπές στη Βουλή

Θεσμική απάντηση στο πρόβλημα των υποκλοπών

Τα αναπάντητα ερωτήματα του Αλ. Τσίπρα στον Κ. Μητσοτάκη

Ευκαιρία να ανοίξουν τα χαρτιά τους ήταν η συζήτηση της 8ης Δεκεμβρίου στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τις υποκλοπές. Κατά τη διάρκειά της, αναδείχτηκε από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποιος προσεγγίζει αυτό το ευαίσθητο ζήτημα με θεσμική σοβαρότητα και ποιος επιμένει σε μια διχαστική ρητορική.

Τι έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα από όσα κάθε βδομάδα δημοσιεύει ο Κ. Βαξεβάνης στο Documento; Τίποτε, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε αυτές τις δήθεν αποκαλύψεις «εβδομαδιαίο σίριαλ» και τον δημοσιογράφο αυτουργό τους «εθνικό συκοφάντη». Εγκαλώντας ταυτόχρονα τον Αλ. Τσίπρα όχι μόνο γιατί υιοθετεί μυθεύματα ακόμα και για την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και για όσα επί της πρωθυπουργίας του διέπραξε η ΕΥΠ κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια εκτενή παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου, που καλείται να καλύψει κάθε νομικό κενό που δίνει χώρο στις παρακολουθήσεις. Πρόκειται, όπως είπε, για γενναία θεσμική απάντηση που έρχεται να άρει τις αστοχίες οι οποίες αναδείχτηκαν με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, και υπογράμμισε τις επτά μεγάλες τομές που επιφέρει το νομοσχέδιο.

✱ Πρώτον, ο διοικητής της ΕΥΠ θα είναι εφεξής ανώτατος αξιωματικός ή διπλωμάτης.

✱ Δεύτερον, γίνεται πιο σφιχτός και σαφής ο προσδιορισμός της εθνικής ασφάλειας και περιλαμβάνει την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενέργεια και την ασφάλεια υποδομών.

✱ Τρίτον, εισάγονται επάλληλα φίλτρα ελέγχου στην άρση του απορρήτου. Μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική θα ζητούν την άρση του απορρήτου και όχι άλλες Αρχές, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι εκτός της έγκρισης των δύο εισαγγελέων για την περίπτωση των πολιτικών προσώπων, η παρακολούθηση θα πρέπει να εγκρίνεται και από τον πρόεδρο της Βουλής.

✱ Τέταρτον, μετά την παρέλευση τριών ετών θα ενημερώνεται όποιος παρακολουθείται.

✱ Πέμπτον, τα αρχεία θα διαγράφονται στους έξι μήνες, αλλά ο φάκελος με τα στοιχεία της τεκμηρίωσης για την άρση του απορρήτου θα κρατείται για δέκα χρόνια.

✱ Έκτον, απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτες και γίνεται κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή ως δέκα έτη κάθειρξη. Παράλληλα, η εμπορία και η κατοχή επανέρχονται στον Ποινικό Κώδικα, από τον οποίον είχαν εξοβελιστεί λίγο πριν από τις εκλογές του 2019.

✱ Και έβδομον, για τις ανάγκες κυβερνοασφάλειας, συνενώνονται όλες οι διάσπαρτες δομές.

Ε.Κ.

Καταπέλτης ήταν η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που αφορούσε το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τέσσερις συνεχείς φορές να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υπέβαλε το προηγούμενο διάστημα. Αρνήθηκε επίσης να προσέλθει στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξέταζε την υπόθεση των υποκλοπών. Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, κρύβεται από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Κρύβεται επίσης πίσω από το απόρρητο και πίσω από τον ανηψιό του. Ο τελευταίος μάλιστα υποστηρίζει ότι παραιτήθηκε από τη θέση του στο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι τον απέπεμψε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε «δύσκολα» ερωτήματα στον πρωθυπουργό:

✱ Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ ;

✱ Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δεν πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με τον νόμο, προσόντα;

✱ Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης, όλως τυχαίως δέκα μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ προς την εισαγγελέα Βλάχου, σχετικά με την υπόθεση του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου Κουκάκη;

✱ Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών;

✱ Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον επικεφαλής της, κ. Ράμμο, να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών;

✱ Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή;

✱ Τίνος κόμματος τα στελέχη απειλούσαν δημόσια με δεκαετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρούν το απόρρητο;

✱ Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα», είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ;

✱ Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους για το αν υπουργοί έχουν τεθεί σε παρακολούθηση;

Ο Αλ. Τσίπρας, τέλος, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για δειλία και θράσος που αρμόζουν μόνο σε ενόχους. «Ή παραπλανηθήκατε, όπως λέτε, οπότε είστε ανεπαρκής, ή είστε ηθικός και φυσικός αυτουργός των παρακολουθήσεων, οπότε είστε επικίνδυνος. Διαλέξτε», είπε.

Ε.Σ.