Αντιθέσεις: Υποκλοπές επικοινωνιών

Είναι σοβαρό να κατηγορείται ως «κοριός» ο πρωθυπουργός;

Οι υποκλοπές απαιτούν εξηγήσεις Μητσοτάκη

Οι «κοριοί» σε κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο είναι κοινό μυστικό. Συστήματα όπως το Predator και το Pegasus δίνουν τη δυνατότητα, σε όποιον έχει χρήματα και την ανάλογη κακόβουλη πρόθεση, να καταστήσει στόχο «συνακρόασης» και παρακολούθησης όποιον επιθυμεί. «Καταλαμβάνει» στην ουσία το τηλέφωνό του, χωρίς αυτός να το αντιληφθεί και αποκτά έτσι τη δυνατότητα να βλέπει και να ακούει τα πάντα. Μηνύματα, δεδομένα, συνομιλίες, μέρη στα οποία βρίσκεται. Μπορεί, μάλιστα, να ενεργοποιεί κατά βούληση τις κάμερες και τα μικρόφωνα των κινητών, ακόμα και όταν αυτά είναι κλειστά.

Το «σπορ» είναι πολύ διαδεδομένο όχι μόνο μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, αλλά ακόμα και σε οικονομικούς κύκλους, στους οποίους η βιομηχανική κατασκοπεία ανθεί. Και, βέβαια, τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι δυνατόν να λείπουν από την Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο δημοσιογράφος και βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα η αλήθεια αυτή να ενισχύσει τον θόρυβο που είχε ήδη ξεκινήσει. Έναν θόρυβο που εναρκτήριο λάκτισμά του δόθηκε όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε την παγίδευση του κινητού του και κορυφώθηκε όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι έγινε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκε να καταθέσει, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων δήλωσε ότι όντως για κάποιο διάστημα είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ο Θανάσης Κουκάκης, μετά από αίτημα υπηρεσίας συμμάχου χώρας, ενώ δήλωσε πλήρη άγνοια για την απόπειρα κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Με αποτέλεσμα, όπως είναι φυσικό στην Ελλάδα της φαιδρής αντιπαράθεσης, να «ξεφύγουν» τα πράγματα και να κατηγορείται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός για παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, παρακράτος κ.λπ., σε μια προφανή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αυτήν τη φορά συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ, να «στριμωχτεί» η κυβέρνηση και να αποκομίσει οφέλη η αντιπολίτευση.

Δυστυχώς, έτσι για ακόμα μία φορά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η μπάλα. Και η μπάλα στην περίπτωση αυτή είναι, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία προστατεύονται χωρίς εκπτώσεις τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, να συμφωνήσουν όλοι ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του απορρήτου. Με σοβαρότητα επιπέδου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όμως, αυτό είναι άπιαστο όνειρο και ο κλήρος πέφτει πάλι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ε.Κ.

Τα δεδομένα είναι αναμφισβήτητα. Πρώτον, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ανακάλυψε ότι κάποιος είχε παγιδεύσει το τηλέφωνό του. Και, με τον θόρυβο που ξέσπασε, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, υποχρεώθηκε να ομολογήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι η υπηρεσία του τον παρακολουθούσε, για λογαριασμό μιας άλλης, ξένης υπηρεσίας! Μια εξήγηση δηλαδή που κανέναν δεν καθησυχάζει, πολύ περισσότερο που ο «στόχος» την περίοδο της παγίδευσης του τηλεφώνου του ερευνούσε τις τραπεζικές πρακτικές στη χώρα, ενώ, όταν ζήτησε τα στοιχεία της παρακολούθησής του, η κυβέρνηση έσπευσε με νυχτερινή τροπολογία να αλλάξει τον νόμο που υποχρέωνε την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) να του τα παράσχει.

Η σκοτεινή αυτή υπόθεση ήρθε να προστεθεί στις παλαιότερες καταγγελίες του ΚΚΕ και του Γιάνη Βαρουφάκη για παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Και πήρε διαστάσεις σκανδάλου όταν η ειδική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου διαπίστωσε απόπειρα παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αυτό που συμβαίνει είναι το λιγότερο ανησυχητικό και απαιτεί πειστικές εξηγήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε σπεύσει από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε την πρωθυπουργία να αναλάβει προσωπικά και τον έλεγχο της ΕΥΠ, στην οποία για να διορίσει μάλιστα τον εκλεκτό του κύριο Κοντολέοντα, που δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα, άλλαξε τον σχετικό νόμο. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης έδωσε πράσινο φως για να αλλάξει μέσα στη νύχτα ο νόμος που υποχρέωνε την ΑΔΑΕ να παράσχει στον Κουκάκη τα στοιχεία της παρακολούθησής του. Ο κ. Μητσοτάκης, συνεπώς, είναι υπόλογος και ένοχος για ένα από τα δύο: Ή αυτός διέταξε τις παρακολουθήσεις, ή δεν έχει ιδέα για αυτές και είναι βαρύτατα εκτεθειμένος ως ανίκανος να ελέγξει ακόμα και το επιτελικό του κράτος.

Αν συνυπολογίσουμε ότι, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, ελληνικές κρατικές αρχές έχουν προμηθευτεί το σύστημα Predator, γεγονός που η κυβέρνηση αρνείται, τότε η υπόθεση αποκτά οσμή σκανδάλου, που συνδέεται απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου και προκαλεί εύλογες υποψίες ότι ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου είναι για τη σημερινή κυβέρνηση ψιλά γράμματα. Το γεγονός ότι έφτασαν κάποιοι να παρακολουθούν ακόμα και τον αρχηγό του τρίτου κόμματος της Βουλής, ακριβώς μάλιστα με τον ίδιο τρόπο, την ίδια διεύθυνση και το ίδιο σύστημα παρακολούθησης του Κουκάκη, τότε είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς, μήπως κάτω από το επιτελικό κράτος δρουν οι ποντικοί κάποιου είδους παρακράτους.

Ε.Σ.