Αντιθέσεις: Υπόθεση Μένιου Φουρθιώτη

Ο Φουρθιώτης σημαία του αμήχανου ΣΥΡΙΖΑ

Κράτος δικαίου ή κράτος Φουρθιώτη η Ελλάδα;

Η πολιτική αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθειά του να ξεκολλήσει επιτέλους από τη στασιμότητα που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, τον οδηγεί να εκμεταλλεύεται διάφορες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τις γνωστές κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους και που έχουν επιβιώσει όλων των κυβερνήσεων, της κυβέρνησης Τσίπρα συμπεριλαμβανομένης. Τι έγινε με τον τηλεπαρουσιαστή, δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά», Μένιο Φουρθιώτη, τέως μάνατζερ της Τζούλιας Αλεξανδράτου; Αυτός κατάφερε να θεωρηθεί «στόχος» και να εξασφαλίσει αστυνομική φρουρά στις μετακινήσεις και στο σπίτι του. Ο ίδιος επίσης, εκμεταλλευόμενος μια «τρύπα» στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, πέτυχε να αποσπάσει από το δημόσιο περίπου 200.000 ευρώ με το πρόγραμμα Συν-Εργασία, ενώ σύμφωνα με καταγγελία του τότε υπουργού Εργασίας, «εισέβαλε» στο υπουργείο και απειλούσε τους υπαλλήλους όταν αυτή η «φάμπρικα» έγινε γνωστή και κόπηκε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλη η αντιπολίτευση, έσπευσε να κάνει σημαία τα έργα και τις ημέρες του τηλεπαρουσιαστή. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε επανειλημμένες δηλώσεις, και στην τελευταία συνέντευξή του στο Kontra, κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκανδαλώδη στάση απέναντι στον Φουρθιώτη, ζητώντας να γίνει γνωστό ποιες υπηρεσίες πρόσφερε ο τηλεπαρουσιαστής για να εξασφαλίσει τέτοια μεταχείριση. Η υπόθεση Φουρθιώτη έγινε το αγαπημένο αφήγημα της αντιπολίτευσης τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να λέγονται και να ακούγονται τέρατα και σημεία.

Τι αποσιωπούν η αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας; Πρώτον, ότι η αστυνομική φρουρά αποσύρθηκε με προσωπική εντολή
του κ. Μητσοτάκη, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, ενώ ξεκίνησε έρευνα στην ΕΛΑΣ για να διαπιστωθεί πώς και με τίνος ευθύνη έγινε δυνατή μια τέτοια διευθέτηση. Και δεύτερον, ότι η απόπειρα του Φουρθιώτη να αποσπάσει με δόλια μέσα χρήματα από το κράτος αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον τότε υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κ. Βρούτση. Και η υπόθεση στάλθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος διενεργεί ήδη έρευνα, επίσης με προσωπική εντολή του κ. Μητσοτάκη.

Ένας από τους λόγους που υπερψηφίστηκε η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι για να βάλει τάξη στο ελληνικό κράτος. Ο καθένας όμως καταλαβαίνει ότι αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο, ιδιαίτερα όταν η χώρα ζει και η κυβέρνηση λειτουργεί σε συνθήκες πανδημίας. Και αν δείχνει κάτι η υπόθεση Φουρθιώτη, είναι πόσες δυσκολίες παρουσιάζει η προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει αυτός που την έχει αναλάβει. Τα υπόλοιπα είναι απλώς αντιπολιτευτική εκμετάλλευση χωρίς ουσία.

Ε.Κ.

Στα σοβαρά ερωτήματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό γύρω από τις σχέσεις του Μαξίμου με τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός απαντούν… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ποιος και με ποια λογική αποφάσισε να διαθέσει αστυνομική φρουρά πρωθυπουργού, θωρακισμένη λιμουζίνα και μοτοσικλέτες για τη φύλαξη του Φουρθιώτη, τη στιγμή που ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας αστυνομεύονται ελάχιστα; Ποιος ευθύνεται για τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ο τηλεπαρουσιαστής απέσπασε από το Δημόσιο με το πρόγραμμα Συν-Εργασία; Ποια στήριξη και ποιες πλάτες έχει στην κυβέρνηση ο Φουρθιώτης, ώστε να μη διστάζει να εισβάλλει με μπράβους, σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Βρούτση, στο υπουργείο, και να παραμένει ατιμώρητος;

Η σκανδαλώδης αυτή μεταχείριση γίνεται ακόμα πιο περίεργη, αν αναλογιστεί κανείς ποιος είναι ο Φουρθιώτης. Τηλεπωλητής, τηλεπαρουσιαστής σε εκπομπές-σκουπίδια, μάνατζερ της Τζούλιας Αλεξανδράτου και εσχάτως ιδιοκτήτης εφημερίδας που στηρίζει με φανατισμό την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο Μένιος Φουρθιώτης είναι το ακριβώς αντίθετο από την αριστεία που υποσχέθηκε και διαφημίζει ο κ. Μητσοτάκης. Ένα πρόσωπο που κινείται στα όρια της νομιμότητας, συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης του Δημοσίου, αλλά και το Δημόσιο τον αντιμετωπίζει σαν ιδιοκτήτη.

Ο πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οφείλουν εξηγήσεις για τη θολή αυτή ιστορία, την οποία μάλιστα στην αρχή η ηγεσία της ΕΛΑΣ προσπάθησε να καλύψει, διαψεύδοντας θρασύτατα τις σχετικές καταγγελίες. Πολύ περισσότερο που η υπόθεση Φουρθιώτη έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση Λιγνάδη, που επίσης βαρύνει την κυβέρνηση. Και στην υπόθεση της Μενδώνη, η οποία όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα προσπάθησε να εντοιχίσει στην Ακρόπολη μαρμάρινη πλάκα με το όνομά της!

Η εικόνα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται συνεχώς μπλεγμένη σε διάφορες θολές ιστορίες, με θολά πρόσωπα, θολές σχέσεις και θολές επιδιώξεις, δεν είναι ασφαλώς το καλύτερο σε συνθήκες που ο μέσος πολίτης υποφέρει τα πάνδεινα από την πανδημία και την οικονομική κρίση. Η υπόθεση Φουρθιώτη, όπως και η υπόθεση Λιγνάδη πριν από αυτή, δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στη διακυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Και το λιγότερο που οφείλουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο πρωθυπουργός, είναι ξεκάθαρες και πειστικές εξηγήσεις. Γιατί σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που καθιστούν αναγκαία τη στοιχειώδη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, σκάνδαλα τύπου Φουρθιώτη κάνουν τεράστια ζημιά όχι μόνο στο διαβόητο επιτελικό κράτος, αλλά και στη χώρα.

Ε.Σ.