Αντιθέσεις: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Το κακό με τις κωλοτούμπες στον κατήφορο είναι οτι δεν σταματάνε

Η κυβέρνηση επιδεικνύει ευελιξία και ευθύνη απέναντι στον κόσμο

Πέρασαν εξι μήνες από την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Καταργήθηκε γιατί ήταν «αχρείαστο», γιατί το προσφυγικό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής τονίσει το τραγικό λάθος που ετοιμαζόταν να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Και, ούτε χρόνο μετά, με το προσφυγικό να διογκώνεται ώρα με την ώρα, η κυβέρνηση-πρωταθλήτρια στις κυβιστήσεις (13η σύνταξη, επένδυση στο Ελληνικό, Συμφωνία Πρεσπών, η λίστα είναι μεγάλη) πραγματοποιεί ακόμα μία, ίσως την πιο μεγαλοπρεπή μέχρι τώρα. Το βασικό πρόβλημα, όμως, της κυβέρνησης δεν είναι η απουσία υπουργείου, αλλά η απουσία ενός αξιοπρεπούς σχεδίου. Μπορεί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ατασθαλίες, για προπαγάνδα και για αν-αξιωματική αντιπολίτευση, όμως αν δούμε ότι στη Μόρια επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 4.000 πρόσφυγες και σήμερα πλησιάζουμε τους 30.000, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Και αυτά που λένε μόνο αισιόδοξα δεν ακούγονται στους πολίτες.

Και αν κάποιος προσπαθήσει να βρει διέξοδο μακριά από τους αριθμούς, πάλι σε τοίχο θα πέσει. Προς τα πού να γυρίσει το βλέμμα; Προς τη διάσκεψη για τη Λιβύη, που κεντρικό της θέμα ήταν το προσφυγικό; Θα μπορούσε, αλλά η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, σε αντίθεση με πέρυσι. Αν αυτό δεν δείχνει έλλειψη σχεδίου, τότε τι ακόμα πρέπει να γίνει, για να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς αλλαγή στρατηγικής, ο κόσμος που ψήφισε Νέα Δημοκρατία για να «απαλλαγεί» από τους πρόσφυγες, θα είναι ο ίδιος κόσμος που θα «πνιγεί» από τις αυξανόμενες ροές, και αναπόφευκτα με τη σειρά του θα «πνίξει» την κυβέρνηση;

Το πρώτο δείγμα του… στρατηγικού σχεδίου της ΝΔ το γεύτηκε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, που λίγο έλειψε να πέσει θύμα ξυλοδαρμού στη Χίο, την περιφέρεια από την οποία εκλέγεται, ακριβώς για το θέμα του προσφυγικού.

Η νέα κυβέρνηση, παρά τους μώλωπες που έχει αποκτήσει από τις απανωτές κωλοτούμπες, δεν είναι αργά να σηκώσει κεφάλι και μανίκια και να προσπαθήσει να λύσει αυτόν τον δισεπίλυτο γρίφο. Στην τελική, η προσπάθεια μετράει…

Ε.Σ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως δεν θα διστάζει να κάνει αλλαγές σε όποιον τομέα διαπιστώνονται καθυστερήσεις ή δυσλειτουργίες. Είναι φανερό από και προς όλους, ότι ο πρωθυπουργός ανέμενε ταχύτερες πρωτοβουλίες στο θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας κλειστών κέντρων προσφύγων, τα οποία θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τις σημερινές υπερφορτωμένες δομές.

Από την άλλη, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να νομίζει ότι η επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένδειξη πολιτικής αδυναμίας, όμως επιλεκτικά παραβλέπει να δει το κατά πόσο έχει αλλάξει σήμερα η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές. Οι ακριτικές περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου αγκομαχούν από το ολοένα και βαρύτερο φορτίο του να δέχονται και να φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτά τα δύο δεδομένα, λοιπόν, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στο να ιδρύσει εκ νέου ένα υπουργείο, το οποίο όμως μόνο στο όνομα θυμίζει τον τραγέλαφο της προηγούμενης κυβέρνησης, όπου αντί υπουργείου υπήρχαν διάσπαρτες υπηρεσίες στην Αττική, με ελλειμματική εικόνα κοινής αποστολής.

Στην κεφαλή τοποθετούνται δύο ικανότατα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που πολλάκις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαχειριστούν το ζήτημα των προσφυγικών ροών και είναι σίγουρο ότι η συμβολή τους θα αποδειχθεί καταλυτική στην επικείμενη οριστική λύση του. Το σχέδιο ήταν και παραμένει συγκεκριμένο, όμως οι διεθνείς συγκυρίες καλούν για την αμεσότερη εφαρμογή του.

Αν τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το συγκρίνει με το δικό του σχέδιο, αλλά ας περιμένει πρώτα να τελειώσει ο έλεγχος της OLAF, καθώς κατά την εφαρμογή του εκατομμύρια κονδυλίων εξαφανίστηκαν… διά μαγείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κουμουτσάκος, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, τόνισε πως μέσα σε λίγα 24ωρα, η Ευρώπη θα έχει έναν φάκελο στα χέρια της, που θα περιέχει αναλυτικά τις ελληνικές προτάσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Ας μην ξεχνούν μερικοί πως η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την είσοδο άνω των 40.000 προσφύγων από την ημέρα που ανέλαβε, αριθμός που θα ήταν πολύ μικρότερος, αν η Τουρκία δεν έπαιζε γεωπολιτικά παιχνίδια.

Ε.Κ.