Απάτη με βιολογικά φιστίκια μαϊμού ξεσκέπασαν οι ισπανικές αρχές

Απάτη με βιολογικά φιστίκια μαϊμού ξεσκέπασαν οι ισπανικές αρχές

Με την αποκάλυψη μίας μεγάλης απάτης ψευδώς δηλωμένων βιολογικών κελυφωτών φιστικιών, τα παράνομα κέρδη της οποίας εκτιμώνται στα 6 εκατ. ευρώ, κλείνει το 2020 για τους Ισπανούς. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας με την υποστήριξη της γαλλικής χωροφυλακής, αλλά και τη σημαντική συνδρομή της Europol, ξεσκέπασαν ομάδα ατόμων που εμπλέκονταν στην παραγωγή και διάθεση ποσοτήτων κελυφωτών φιστικιών φερόμενων ως βιολογικών.

Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2019, μετά από διάφορες αναφορές για βιολογικές πιστοποιήσεις σε φιστίκια, τα οποία όμως δεν συμμορφώνονταν με τα απαιτούμενα πρότυπα. Οι αρχές της χώρας εντόπισαν μείγμα βιολογικών και συμβατικών φιστικιών που περιείχαν φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ουσιών glyphosate και chlorate, ουσίες παράνομες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν στη χώρα. Οι ουσίες αυτές, όπως αποκάλυψε η έρευνα, χρησιμοποιούνταν για να βελτιώσουν την ποιότητα και την παραγόμενη ποσότητα, αυξάνοντας φυσικά την αξία της παραγωγής. Με τον ισχυρισμό των βιολογικών, οι ξηροί καρποί αυτοί περνούσαν στο εμπόριο με τιμές έως και 80% υψηλότερες από τις τιμές λιανικής των συμβατικών, ενώ αποστέλλονταν και στη Γαλλία, φέροντας ψευδώς βιολογικές πιστοποιήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol, αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν 14 συλλήψεις στην Ισπανία, ενώ εξακολουθούν έρευνες στη Γαλλία. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απάτη κατά της δημόσιας υγείας, ξέπλυμα χρημάτων, παραποίηση εγγράφων και εγκληματικές ενέργειες που σχετίζονται με την αγορά και τους καταναλωτές.