Απειλείται το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία

velanidia-dasos-xiromero

Το σοβαρό πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, τέθηκε για μία ακόμα φορά ενώπιον των αρμοδίων φορέων, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή του μεγαλύτερου δάσους βελανιδιάς στον Ελλαδικό χώρο.

Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και του Περιβάλλοντος «η Αμαδρυάδα» ο οποίος συστάθηκε για την προστασία και ανάδειξη του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τον σεβασμό προς το αιώνιο δέντρο συναντήθηκε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά, ο οποίος δεσμεύτηκε να ενεργήσει στην κατεύθυνση της πάταξης του λαθρεμπορίου ξύλων από το δάσος, αλλά και της ασυδοσίας που επικρατεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με το σύλλογο, η λεηλασία στο δάσος χρονολογείται από το 1981. Το λαθρεμπόριο ξύλων έχει αφήσει το 1/6 του δάσους, ενώ κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη.

Το δρυοδάσος Ξηρομέρου είναι το μεγαλύτερο επώνυμο δάσος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με έκταση περίπου 150.000 στρέμματα. Καταλαμβάνει μια ευρεία λοφώδη περιοχή, που ορίζεται από τις νότιες πλευρές των Ακαρνανικών ορέων, τη λίμνη του Οζερού, τον ποταμό Αχελώο και τις ακτές του Ιονίου Πελάγους.

Χαρακτηριστικό και κυρίαρχο είδος του οικοσυστήματός του είναι η λεγόμενη ήμερη βελανιδιά (Quercusithaburensis Decaisne), ενώ η ποικιλότητα των οικοτύπων του περιλαμβάνει θαμνώνες αείφυλλων, βραχώδεις σχηματισμούς, λιβάδια, καλλιεργούμενες εκτάσεις. Επί αιώνες απέδιδε σοβαρό εισόδημα στους πληθυσμούς των χωριών του από τη συλλογή και πώληση του βελανιδοκάρπου.