«Από πρώτο χέρι»: Παρατείνεται η επιτυχημένη διαδρομή της παράστασης για τα καπνά

Στη σκηνή του "θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες" των Αθηνών

«Από πρώτο χέρι»: Παρατείνεται η επιτυχημένη διαδρομή της παράστασης για τα καπνά

Έως τις 11 Φεβρουαρίου παρατείνεται η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Η θετική ανταπόκριση του κοινού σηματοδότησε την προσθήκη 10 ακόμα ημερομηνιών στο καλεντάρι της παράστασης, η οποία φέτος διανύει τον 2ο χρόνο της, στη σκηνή του «θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες».

«Από πρώτο χέρι»: Παρατείνεται η επιτυχημένη διαδρομή της παράστασης για τα καπνάΤρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και την πατρογονική γη. Γυρίζοντας στη ρίζα της πόλης και της φύσης τους, αναζητούν να θυμηθούν και να εμπνευστούν από το πείσμα ζωής αυτών των ανθρώπων, που στην ουσία έχτισαν, άνδρωσαν και έκαναν διάσημες τις πόλεις του καπνού.

H Γεωργία Μαυραγάνη επενδύει σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, χωράφια, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εκείνη την εποχή.

Η παράσταση «Από πρώτο χέρι», είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας των συντελεστών της, που στηρίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου, σε πληροφορίες από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαστράτου «Η δουλειά κι ο κόπος της», σε ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο «Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου» του Αριστείδη Μπαρχαμπά, και σε μια σειρά συναισθηματικών, λογοτεχνικών και μουσικών συνειρμών.

«Από πρώτο χέρι»: Παρατείνεται η επιτυχημένη διαδρομή της παράστασης για τα καπνά

Συντελεστές

 • Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
 • Βοηθός σκηνοθέτη / σκηνικά / κοστούμια: Λίλη Κυριλή
 • Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
 • Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αντώνης Μίκροβας
 • Φωτογράφιση: Βαγγέλης Πατσιαλός
 • Βίντεο παράστασης: myagrinio
 • Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου
 • Παίζουν: Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη

Πληροφορίες

 • Παράταση Παραστάσεων: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 έως Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017
 • Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 19:00
 • Διάρκεια: 70 λεπτά
 • Εισιτήριο: 10€ γενική είσοδος
 • Διεύθυνση: θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες – Τουρναβίτου 7, Ψυρρή
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3255444

«Από πρώτο χέρι»: Παρατείνεται η επιτυχημένη διαδρομή της παράστασης για τα καπνάΑποσπάσματα από κριτικές της παράστασης

Το ακριβές όσο και ακριβό θέμα στο «Από πρώτο χέρι» βρίσκεται πέρα από αυτά ή, καλύτερα, πάνω από αυτά: είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, η ύλη του που διαπερνά χρόνους και καιρούς, ο άνθρωπος που σαν φευγαλέα σταγόνα, κι αν χάνεται στη μεγάλη αφήγηση των λαών, το απόθεμά του σχηματίζει σταλακτίτες στα σπήλαια της ανθρώπινης ιστορίας.Γι’ αυτό και το «Από πρώτο χέρι» σημαίνει όχι μόνο την αυτοπρόσωπη αφήγηση αλλά και το χέρι του ανθρώπου που δούλεψε σκληρά στα καπνοχώραφα του κάμπου.Είναι ένα θέατρο κοινοτικό και ανθρωποκεντρικό, με αφορμή τη φευγαλέα φωνή των εργατών του καπνού, αλλά με βασικό θέμα του την ίδια τη μνήμη και την ανάγκη της
Γρηγόρης Ιωαννίδης, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η Γεωργία Μαυραγάνη, από τις πλέον ευφυείς φωνές στον χώρο της θεατρικής περφόρμανς και του θεάτρου επινόησης, με ελάχιστα υλικά σωστά δομημένα, χωρίς να πλατειάζει υποτιμώντας τον θεατή της, χωρίς να εξαντλεί τα αποθέματα μιας μακρόχρονης έρευνας αλλά επιλέγοντας προσεκτικά το υλικό που θα φέρει επί σκηνής, δημιουργεί ένα βαθειά πολιτικό θέατρο χωρίς σοβαροφάνεια, σαν παιχνίδι που οι αιχμές του πληγώνουν, συγκινούν και, γιατί όχι, παρωδούν. Το παρελθόν με το βλέμμα του σήμερα. Καίριο, κατατοπιστικό, κωμικό, όπως οι καταπονημένες καπνεργάτριες ήξεραν με το χιούμορ τους να ξαλαφρώνουν από την καθημερινή τους βάσανο. Και να προχωρούν.
Δημήτρης Τσατσούλης, theGreekPlayProject

«Από πρώτο χέρι»: Παρατείνεται η επιτυχημένη διαδρομή της παράστασης για τα καπνά

Με όχημα τις ερμηνείες τριών εξαιρετικών ηθοποιών (Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη), ηχογραφημένα αποσπάσματα από ανθρώπους που δούλεψαν στα καπνά, αρχειακό φωτογραφικό υλικό και χαρακτηριστικές μουσικές στίξεις, η Μαυραγάνη δημιουργεί μια εμπνευσμένη, απολύτως μινιμαλιστική παράσταση που ζωντανεύει μια ξεχασμένη παράσταση Ελλάδα του μόχθου, της φτώχειας και της αγροτιάς.
Δημήτρης Χαλιώτης, texnes-plus

Με αστείρευτο ψυχικό απόθεμα παίζουν στην παράσταση οι τρεις κυρίες του «Μικρού Θεάτρου του Αγρινίου». Η Μαντώ Κεραμυδά, συναισθηματικά γενναιόδωρη και άμεση, Η Δανάη Σπηλιώτη περισσότερο υπαινικτική, η Κατερίνα Καραδήμα ελαφρώς σαρκαστική. Οι άριστα εκπαιδευμένες ηθοποιοί μετέδωσαν τον αγρινιώτικο ιδιωματικό λόγο με έκταση, ένταση και σαφήνεια, τα κινησιολογικά τους σχήματα και οι συνολικές θέσεις τους ήταν ξεκάθαρες.
Κατερίνα Διακουμοπούλου, LAVART