Από υψηλότερη βάση ξεκινά φέτος το τιμολόγιο βιομηχανικής της Serco

-Διαφήμιση-

Να ενισχύσει το αποτύπωμά της στην εγχώρια αγορά βιομηχανικής ντομάτας, διευρύνοντας παράλληλα την παρουσία της στο κανάλι του retail με επώνυμο προϊόν θέτει ως στόχο για τη φετινή σεζόν η Serco Foods.

Ο Ζήσης Βαβαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της σερραϊκής Serco Foods

«Πέρυσι, μιλούσαμε για μια χρονιά επανεκκίνησης της εταιρείας, όμως ο καιρός… είχε άλλα σχέδια», δηλώνει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της σερραϊκής βιομηχανίας, Ζήσης Βαβαλίδης εξηγώντας ότι από τα 1.400 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν συμβολαιακά για λογαριασμό της Serco Foods στον σερραϊκό κάμπο και στους όμορους νομούς οι ποσότητες που απορροφήθηκαν τελικά δεν ξεπέρασαν τους 7.500 τόνους. «Οι βροχές που έπεσαν από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις 20 Ιουνίου προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια. Υπήρχαν χωράφια που, ενώ όλα έδειχναν ότι θα δώσουν περί τους 7-8 τόνους το στρέμμα, μετά βίας ξεπέρασαν τελικά τους 2 ή τους 3 τόνους. Έτσι, οι συνολικοί όγκοι που προμηθευτήκαμε ήταν 40% κάτω του αναμενομένου», συμπληρώνει.

Την τρέχουσα χρονιά, το σκηνικό φαντάζει πιο ευνοϊκό, καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Βαβαλίδης, «μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η καλλιέργεια δεν έχει υποστεί ιδιαίτερες πληγές από τα καιρικά φαινόμενα. Οι βροχές του προηγούμενου διαστήματος λειτούργησαν περισσότερο ως ένα… καλό πότισμα, μένει βέβαια να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τις 10 Αυγούστου που υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσει η συγκομιδή».

Δέσμευση για άμεση εξόφληση

Φέτος, η εταιρεία προχώρησε σε ελαφρά αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, προσφέροντας παράλληλα κι ένα καλύτερο τιμολόγιο. Ειδικότερα, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αφορούν περί τα 1.800 στρέμματα, ενώ οι τιμές έχουν ως σημείο αναφοράς τα 83 ευρώ/τόνο για την κατηγορία των 5 Brix στον Νομό Σερρών (όπου συγκεντρώνεται σχεδόν το 90% των καλλιεργούμενων εκτάσεων) και τα 85 ευρώ/τόνο στους όμορους νομούς. Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παραγωγοί που συνεργάζονται με τη Serco Foods, με την αναλογική αύξηση σε συνάρτηση με τα brix, οι τιμές μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 90 ευρώ/τόνο. Επιπλέον, όπως και πέρυσι, η βιομηχανία δεσμεύεται για πληρωμή την επόμενη μέρα από την παράδοση του προϊόντος στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαβαλίδη, η εταιρεία αναμένεται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, να απορροφήσει περί τους 10.000 τόνους. «Δεν πάμε προς το παρόν παραπάνω, γιατί η αγορά είναι αρκετά ‘‘κουμπωμένη’’. Οι προβλέψεις μιλούν για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Για την ώρα, διαφαίνεται στην Ιταλία μια τάση ανόδου των τιμών, ωστόσο δεν έχουμε ακόμα κάτι απτό», σχολιάζει ο συνομιλητής μας.

Μετά την εστίαση, σειρά παίρνει το retail

Η εταιρεία που εστιάζει κυρίως σε προϊόντα, όπως η τριφτή ντομάτα, η σάλτσα πίτσας, η passata κ.λπ., και λιγότερο στον ντοματοπολτό έχει καταφέρει να αποκτήσει σημαντική αναγνωρισιμότητα στο πεδίο της εστίασης. Ο επόμενος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Βαβαλίδη, είναι να συμβεί το ίδιο και στο κομμάτι της λιανικής.

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας και σε αυτό το επίπεδο, πάντα όμως με την ετικέτα μας και με επώνυμο προϊόν, στο οποίο αναγράφεται ο τόπος παραγωγής και η προέλευση της πρώτης ύλης. Βέβαια, είναι κάτι που θα χρειαστεί χρόνο, ο ανταγωνισμός εκεί έξω είναι πολύ έντονος», καταλήγει.