Φωκίδα: Τα απομακρυσμένα χωριά της Δωρίδας υποδέχονται το διαδίκτυο

Την πρόσβαση στο internet θα έχουν σε μικρό χρονικό διάστημα όλα τα χωριά της Δωρίδας, μέσα από την υλοποίηση του έργου «3wi-fi». Όπως επισημαίνεται από τη Δωρική Αδελφότητα, οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να απευθυνθούν στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με πολύ καλές ταχύτητες.

Όπως μας ενημερώνει ο Μιχάλης Δρίτσας, μέλος της Αδελφότητας, «η κάλυψη αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των χωριών της Δωρίδας. Η απουσία πρόσβασης στο διαδίκτυο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Το έργο ολοκληρώθηκε από το ΕΣΠΑ ΕΠΑΝΕΚ με την ονομασία “Rural broadband” και αποτελεί μία σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με υπεργολάβο την Rural ευρυζωνικά δίκτυα ΑΕΕΣ, μέλος του ομίλου INTRACOM holdings».

Το δίκτυο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι 4.356 κάτοικοι της περιοχής, μαζί με τους επισκέπτες. Μία τέτοια εξέλιξη θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για την παραμονή στην ύπαιθρο, με την παράλληλη ενίσχυση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Οι διαθέσιμες ταχύτητες θα είναι από 30 έως 50 Mbps.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξαν και τα μέλη της Δωρικής Αδελφότητας, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στον σχεδιασμό και στη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση αυτού του σύνθετου και δύσκολου έργου. Όπως είναι γνωστό, η Δωρική Αδελφότητα έχει σημαντική παρουσία στα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά δρώμενα του τόπου της Δωρίδας.

Το καλοκαίρι που πέρασε, μέλη της Αδελφότητας παρουσίασαν μία ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης της περιοχής, με τη δημιουργία του Δωρικού Τρίπολου. Η εξέλιξη και η προοπτική αυτής της πρότασης μπορεί να καλύψει πολλές δραστηριότητες σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, με βασικά σημεία αναφοράς στον πρωτογενή τομέα και κύρια στην κτηνοτροφία. Επίσης, μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του τουρισμού, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και τις φυσικές της ομορφιές.