Απών και φέτος από την εμπορία της ελιάς ο Συνεταιρισμός Άμφισσας

Χωρίς την παρουσία του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Άμφισσας ξεκίνησε και φέτος η συλλεκτική περίοδος της ελιάς στις περιοχές της Φωκίδας.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο τους παραγωγούς της περιοχής και η εμπορία του προϊόντος, που πριν από τρία χρόνια είχε στα χέρια του ο συνεταιρισμός, πέρασε σε ιδιώτες εμπόρους και μεταποιητές, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Η ελπίδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης του συνεταιρισμού, για συγχώνευσή του με άλλον συνεταιρισμό δεν απέδωσε μέχρι σήμερα καρπούς και όπως αναφέρουν παραγωγοί της περιοχής, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τους ελαιοπαραγωγούς.

Αν και η παραγωγή στην περιοχή της Φωκίδας δείχνει να είναι μειωμένη σε μεγάλο ποσοστό, οι τιμές που παραλαμβάνει σήμερα το εμπόριο κυμαίνονται από 70 έως 90 λεπτά μεσοσταθμικά, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα. Μικρότερα μεγέθη οδηγούνται στην ελαιοποίηση, διότι και η ζήτησή τους είναι μικρή, όπως επίσης και η τιμή σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της ελαιοκομικής περιόδου 2018/2019, οι τιμές παραγωγού για τα 110 τεμάχια πράσινης ελιάς κυμαίνονταν στο 1,35 ευρώ και για τα 200 τεμάχια στα 80 λεπτά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική μείωση στις αποδόσεις των καλλιεργειών, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Ο πρώιμος καύσωνας πάνω στην ανθοφορία του Μαΐου επηρέασε σε μεγάλο ποσοστό τη γονιμοποίηση του καρπού, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καρποφορία. Παράλληλα, έργα υποδομής, τα οποία μπορούν να δώσουν λύση σε σοβαρά προβλήματα, παραμένουν στα χαρτιά, εγκλωβισμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.