Παραχώρηση με κοινωνικά κριτήρια των αποξηραμένων λιμνών Κάστας, Αγουλινίτσας και Μουριάς Ηλείας

xirasia-ileia-limnes

Στη διευθέτηση του θέματος της αξιοποίησης των αγροτικών γαιών του Δημοσίου στις περιοχές Κάστα, Αγουλινίτσα και Μουριά Ηλείας προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, με βουλευτές της Ηλείας και εκπροσώπους του Δήμου Πύργου, όπου τέθηκε επί τάπητος η νέα διαδικασία παραχώρησης χρήσης γης με ισχύ από 01-11-2018, με βάση τον νόμο 4061/2012.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η νέα διαδικασία που βασίζεται στη μοριοδότηση με βάση κοινωνικά κριτήρια, ευνοεί τον μικρό αγρότη, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Υπογράμμισαν δε ότι πρόκειται για μια δίκαιη και λογική διαδικασία για την επόμενη μέρα στον Νομό.

Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας για γεωχωρική κατάτμηση των εκτάσεων σε κάτω των 100 στρεμμάτων αγροτεμάχια, ώστε να μπορούν να παραχωρηθούν με κοινωνικά κριτήρια. Κατ’ επέκταση απομένει πλέον στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει άμεσα σε γεωχωρική κατάτμηση των εκτάσεων, ώστε να παραδοθούν έγκαιρα στους δικαιούχους και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις εαρινές καλλιέργειες 2018 – 2019.

«Οι διαφανείς διαδικασίες με δίκαιους κανόνες και με γνώμονα τη στήριξη του μικρού αγρότη που θέλει τον υγιή συνεταιρισμό αποτελούν στην πράξη το καλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο για την αγροτική παραγωγή του νομού», τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Να σημειωθεί, πάντως, πως υπήρξε αντίδραση στην αλλαγή της διαδικασίας από την αντιπολίτευση, αλλά και αγρότες των κοινοτήτων του Κάτω Σαμικού, Καλλίκωμου, Σαμικού και Ραχών του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ανεμοχωρίου, Αγριδίου, Επιταλίου, Καταρραχίου, Αγ. Ιωάννη, Σκουροχωρίου, Γρανιτσέϊκων και Κορακοχωρίου Δήμου Πύργου, οι οποίοι καλλιεργούσαν με ενοίκιο επί σχεδόν 40 χρόνια τις εκτάσεις των αποξηραμένων λιμνών. Όπως υποστηρίζουν, η μοριοδότηση ενισχύει σημαντικά τον αγροτικό συνεταιρισμό ή την ομάδα παραγωγών που συμμετέχει στη διαδικασία σε σχέση με τον κατ’ επάγγελμα αγρότη και μόνιμο κάτοικο των όμορων κοινοτήτων που ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή.