Aquagrain: Ένα καινοτόμο βελτιωτικό εδάφους φέρνει την επανάσταση στην καλλιέργεια ξηρικών εδαφών

Στις 17 Ιανουαρίου 2023, η βρετανική startup Aquagrain βραβεύτηκε στο Άμπου Ντάμπι ως μία από τις τέσσερις νικήτριες του παγκόσμιου διαγωνισμού επισιτιστικής ασφάλειας FoodTech Challenge, ο οποίος αναζητά καινοτόμες λύσεις αγροτεχνολογίας. Τώρα, η εταιρεία δηλώνει αισιόδοξη ότι το βελτιωτικό εδάφους της θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών της βιομηχανίας τροφίμων και θα ενισχύσει την ασφάλεια των προϊόντων και του νερού για εκατομμύρια ανθρώπων.

Η Aquagrain δημιούργησε μια βιολογική, βιοδιασπώμενη υδρογέλη (σ.σ. υδρόφιλο υλικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή προϊόντων, όπως φακοί επαφής) χάρη σε απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων. Το προϊόν μπορεί να απορροφήσει έως και 30 φορές τον όγκο του σε νερό, επιτρέποντας την καλλιέργεια σε αμμώδες έδαφος και άνυδρες εκτάσεις με ένα μόνο μέρος της συνολικής ποσότητας νερού που συνήθως απαιτείται.

Πολλαπλά οφέλη

Σε πρώτο επίπεδο, όπως δηλώνει στο FoodNavigator ο επικεφαλής ανάπτυξης της Aquagrain, Paul Smith, η εφεύρεση αντιμετωπίζει μια «άβολη αλήθεια», που οι βιομηχανίες κρέατος, πουλερικών, γαλακτοκομικών και αλιείας «αποφεύγουν να θίξουν»: Την ετήσια παραγωγή εκατομμυρίων τόνων οργανικών αποβλήτων, που είτε αποτεφρώνονται είτε καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, με τεράστιο ενεργειακό και περιβαλλοντικό κόστος.

Κατά δεύτερον, το προϊόν της Aquagrain έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την κατακράτηση νερού στο έδαφος, κάτι πολύ σημαντικό σε μια βιομηχανία αγροδιατροφής που εξετάζει πιθανές λύσεις σε γεωργικά προβλήματα, όπως η υποβάθμιση του οικοσυστήματος και η χρήση του νερού.

«Το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος είναι ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές. Το 88% απορροφά 30 φορές τον όγκο του σε νερό και το απελευθερώνει σε σταθερή βάση για περίπου ένα εξάμηνο, κάτι που είναι καλό για τις καλλιέργειες», αναφέρει ο Smith. «Στη συνέχεια, βιοδιασπάται τους επόμενους έξι μήνες, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά».

Το υπόλοιπο 12% είναι ένα διαλυτό πολυμερές, το οποίο ανεβαίνει στην επιφάνεια του αμμώδους εδάφους μέσω τριχοειδούς δράσης (σ.σ. μια ιδιότητα που επιτρέπει στα υγρά να κινούνται μέσα από πορώδεις επιφάνειες ακόμη και ενάντια στη βαρύτητα) και εν συνεχεία στεγνώνει, σχηματίζοντας μια κρούστα. «Αυτό έχει δύο οφέλη για τους αγρότες», εξηγεί ο Smith.

«Πρώτον, βοηθά στη μείωση της αποβολής της υγρασίας από το έδαφος. Δεύτερον, βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης ζημιάς στις καλλιέργειες λόγω του ανέμου, καθώς το προϊόν της Aquagrain μειώνει την κινητικότητα της άμμου κατά 99% σε ανέμους έως και 30 μίλια ανά ώρα. Αυτό θα είναι επωφελές στη Μέση Ανατολή, όπου οι μετακινήσεις της άμμου είναι μεγάλο πρόβλημα».

Αυξημένες αποδόσεις

Ένα ακόμη τόξο στη φαρέτρα της Aquagrain είναι η αυξημένη απόδοση των καλλιεργειών. Μέχρι στιγμής, έχει επιτύχει 80% αύξηση της απόδοσης στο ισπανικό μαρούλι και 60% αύξηση στις ντομάτες σε κηπευτικά περιβάλλοντα, όπως ισχυρίζεται ο Smith. «Αν έχετε εδάφη ελεύθερης αποστράγγισης (free drainage) και αναμείξετε το χώμα με το προϊόν της Aquagrain, θα είναι πιο αποτελεσματικό ανεξάρτητα από το σύστημα άρδευσης».