Αρδευτικό δίκτυο, χρέη και ενεργειακό στη διευρυμένη συνεδρίαση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού

Από «κόσκινο» ο φάκελος για τα φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πηνειού

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση στο ζήτημα των υπέρογκων χρεών που έχουν οι Τοπικοί Οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ, επεσήμανε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Οργανισμού Έγγειων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού-Αλφειού.

Όπως επεσήμανε ο νέος πρόεδρος, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην «ΥΧ», τα χρέη που βαραίνουν τους Οργανισμούς αποτελούν μείζον θέμα που πλήττει την αρδευτική διαδικασία και θα πρέπει άμεσα να δοθεί μία λύση από την κεντρική κυβέρνηση, πιθανότατα με κάποιας μορφής επιδότηση είτε στους Οργανισμούς, είτε στους ίδιους τους αγρότες, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και τη νέα χρονιά. «Έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο και δεν θα βγούμε από αυτόν, αν η πολιτεία δεν μεριμνήσει. Προτάσεις υπάρχουν πολλές και θα πρέπει εδώ και τώρα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Οι ΤΟΕΒ εντάσσονται σε ρύθμιση οφειλών ρεύματος για να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων, καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα, πασχίζουν να πληρώσουν τα χρέη και στο τέλος δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τους ΓΟΕΒ για τη συντήρηση του δικτύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η εκάστοτε αρδευτική περίοδος», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας πως είναι ένα θέμα που δεν ταλανίζει μόνο τους ΤΟΕΒ της Ηλείας, αλλά όλη την Ελλάδα, άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά.

Υψηλό κόστος συντήρησης

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, όπου συμμετείχαν οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ, τέθηκαν επί τάπητος και τα προβλήματα από το παρωχημένο δίκτυο. «Μιλάμε για ένα δίκτυο χιλιομέτρων με τεράστιο κόστος συντήρησης. Με δεδομένη τη διάθεση που υπάρχει και από την πλευρά της περιφέρειας, αλλά και τα οικονομικά ζητήματα της περιόδου, πολλά από τα προβλήματα μπορούν να λυθούν, όχι όμως όλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε και να έχουμε μία καλή χειμερινή περίοδο και μία καλή αρδευτική περίοδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παρασκευόπουλος. Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως με συνεργασία, διάθεση και διάλογο, μπορούν να λυθούν πάρα πολλά προβλήματα.

«Το οικονομικό κομμάτι είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί όλους και θα συνεχίσει να μας απασχολεί, αλλά ξαναλέω ότι όταν υπάρχει θέληση και διάθεση, πολλά από τα προβλήματα που μας ταλανίζουν μπορούν να λυθούν», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το ενεργειακό, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα του Οργανισμού είναι η αυτονομία του, αλλά είναι μια επιδίωξη που απαιτεί ρεαλισμό ως προς την υλοποίησή της. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Ήδη, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από την περιφέρεια με τις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες όμως απαιτούν χρόνο. Το ένα κομμάτι είναι αυτό, που είναι και το άμεσο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι ΤΟΕΒ. Οι περισσότεροι είναι με ασφαλιστικά μέτρα. Αυτά κάποια στιγμή θα τελειώσουν, καθώς πρέπει να προγραμματίσουμε και την αρδευτική χρονιά. Πρόκειται δυστυχώς για ένα πολύ μεγάλο αγκάθι», ανέφερε.

Μεγάλα χρέη

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ιεραρχηθούν τα προβλήματα του Οργανισμού, προκειμένου να αποκτήσει την αξιοπιστία που πρέπει να έχει, τονίζοντας ότι μόνο τότε πολλά από αυτά τα ζητήματα θα βρουν τη λύση τους, καθώς δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδάκια».

Έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, με βάση τους ισολογισμούς που έχουν κατατεθεί και τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής του Οργανισμού, Δημοσθένης Αλεξόπουλος, οι ΤΟΕΒ όφειλαν προς τον ΓΟΕΒ 5.892.491,03 ευρώ, ποσό που όμως από την πλευρά των ΤΟΕΒ αμφισβητείται, αφού ήδη έχουν καταθέσει ενστάσεις.

Μέχρι το τέλος του 2021, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι οφειλές των δήμων και της περιφέρειας προς τον ΓΟΕΒ ήταν 1.318.500 ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις των προμηθευτών έως και σήμερα δεν ξεπερνούν τα 240.000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τη διοίκηση του Οργανισμού, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι στα 3.991.605 ευρώ, ενώ, όσον αφορά το θέμα των εργαζομένων, παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή των δεδουλευμένων του τελευταίου διμήνου.

Παράλληλα, ο ΓΟΕΒ αναμένεται να συναντηθεί με τον Δήμο Πύργου τις προσεχείς ημέρες, για να διευθετηθεί το ζήτημα των οφειλών προς τον Οργανισμό, καθώς είναι επιτακτική η επισκευή αντλιοστασίων που έχουν κομβικό ρόλο στο αποστραγγιστικό δίκτυο του δήμου.

Παρόμοιες συναντήσεις θα γίνουν και με τους άλλους δήμους που έχουν οφειλές, ενώ σύντομα θα κληθεί και η πρόεδρος της ΥΔΡΗΛ, Μαρία Μπίλια, καθώς στην ΥΔΡΗΛ ο ΓΟΕΒ συμμετέχει με 20%, με στόχο να ενημερώσει σχετικά με την πορεία της εταιρείας.

Υπό διερεύνηση τα φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πηνειού

Εν τω μεταξύ, από κόσκινο περνούν όλα τα σχετικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στον φάκελο που αφορά την επιχειρούμενη από την Ένωση Αγρινίου εγκατάσταση 221 φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 218 MW γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού.

Όπως επεσήμανε ο νέος πρόεδρος του ΓΟΕΒ, έχει ήδη ζητήσει από τον διευθυντή του Οργανισμού να του παραδοθεί ο φάκελος με όλα τα στοιχεία που αποτελούν αρμοδιότητα και ευθύνη του ΓΟΕΒ, προκειμένου να διερευνηθεί εάν όσα σχετίζονται με την αλλαγή χρήσης γης έχουν γίνει νόμιμα.

«Το κομμάτι που είναι ευθύνη του ΓΟΕΒ πρέπει να το δούμε με προσοχή. Έχω ζητήσει τον πλήρη φάκελο για να δούμε αν υπάρχει και η απαραίτητη αλληλογραφία μεταξύ του ΓΟΕΒ με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αλλαγή χρήσης γης και ό,τι άλλο σχετικό περιλαμβάνεται για να το παρουσιάσουμε στο διοικητικό συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει το έργο ή όχι», δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Παρασκευόπουλος.