Αρχίζουν από σήμερα, Σάββατο 3/9 οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στις Σπέτσες και κορυφώνονται, την Κυριακή 11/9, με την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας και την πυρπόληση της τούρκικης Αρμάτας.

Αρμάτα: Η αναπαράσταση της ένδοξης Ναυμαχίας των Σπετσών

Η Αρμάτα αποτελεί θεσμό όχι μόνο των Σπετσών, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Παραπέμπει στη Ναυμαχία των Σπετσών που έλαβε χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου 1822. Ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης αψηφώντας τον κίνδυνο έφτασε στην τουρκική ναυαρχίδα και κατάφερε να της βάλει φωτιά με αποτέλεσμα να βουλιάξει μπροστά στο λιμάνι. Η ενέργεια αυτή υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της ναυμαχίας καθώς ανάγκασε τον εχθρό σε άτακτη φυγή.

Ο εορτασμός της Αρμάτας έχει κάθε χρόνο στο επίκεντρό του την αναπαράσταση της ναυμαχίας, με μια φαντασμαγορική πυρπόληση ομοιώματος τουρκικής ναυαρχίδας. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η επέτειος θα γιορταστεί με πλήθος πολιτιστικών, κυρίως, εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.

Ο φετινός εορτασμός της Αρμάτας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, χορευτικά προγράμματα και εκθέσεις. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την αναπαράσταση της ναυμαχίας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Κατά την αναπαράσταση στο λιμάνι του νησιού, εξιστορούνται τα γεγονότα της ιστορικής εκείνης νύχτας και η ατμόσφαιρα είναι συγκινητική. Τα φώτα είναι όλα σβηστά και όλοι οι επισκέπτες περιμένουν να δουν το Τουρκικό πλοίο να τυλίγεται στις φλόγες και τελικά να βουλιάζει.

Αρμάτα: Η αναπαράσταση της ένδοξης Ναυμαχίας των Σπετσών

Μετά την καταστροφή της ναυαρχίδας ακολουθούν ιδιαίτερα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που κάνουν μικρούς και μεγάλους να βγάζουν επιφωνήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχουν προγραμματιστεί να εκτοξευτούν περίπου 1000 βεγγαλικά, ανάμεσα στα οποία και 80, που θα γράφουν την λέξη «Αρμάτα» στον αέρα.

Η μοναδική ατμόσφαιρα είναι εκείνη που κάνει χιλιάδες έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες να συρρέουν στις Σπέτσες το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και να είναι πιστοί στην επίσκεψή τους κάθε χρόνο.

Το νησί συνδράμει κάθε χρόνο για την πραγματοποίηση της μεγάλης γιορτής και φέτος από μεμονωμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις συγκεντρώθηκαν €7.300, τα οποία δόθηκαν στον Δήμο, όπου υπάρχει αποθεματικό για τις εκδηλώσεις άνω των 56.800 €, καθώς πρέπει να καλυφθούν μια σειρά από έξοδα με βασικότερο την αγορά των πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, προϋπολογισμού 34.000 €.

Αρμάτα: Η αναπαράσταση της ένδοξης Ναυμαχίας των Σπετσών

ΑΡΜΑΤΑ 2016 – 3-11 Σεπτεμβρίου.
Πρόγραμμα:

 • Σάββατο- Κυριακή 3-4 Σεπτεμβρίου:
  Ιστιοπλοϊκοί αγώνες << Κύπελλο Άρματα 2016>>
  (διοργανωτής: Ναυτικός Όμιλος Σπετσών “ΝΟΣΠ”)
 • Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου:
  19:00 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Άρματας.
  20:30 Παράσταση Παραδοσιακού Καραγκιόζη (από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου)
 • Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016
  9:30 Συνάντηση επισήμων στον ιστορικό χώρο της <<Άρματος>>
  10:00 Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Κώστα Μπαρμπότση
  21:00 Ρυθμική Αγωνιστική Γυμναστική (ΡΑΓ) από τις μικρές αθλήτριες Φιλοβλητικού Συλλόγου Σπετσών.
 • Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016
  Ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο (Σπετσιώτικο σπίτι)
  Συναυλία με τον Μπάμπη Στόκα.
 • Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016
  19:30 Υποδοχή επισήμων και δεξίοση στο Δημαρχείο Σπετσών.
  20:50 Σύντομο ταξίδι στην παράδοση, από τον Χορευτικό Όμιλο Χανιών<< Ο Ψηλορείτης>>.
  21:30 Αναπαράσταση της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ (αφήγηση από τον φιλόλογο Βασίλη Μποκύρο)
 • Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016
  10:00 Αναχώρηση επισήμων από την πλατεία Ποσειδώνος
  12:00 Ρίψη στεφάνων στον θαλάσσιο χώρο της Ντάπιας