Αυτό το άρθρο είναι 35 μηνών

Τα αρωματισμένα ελαιόλαδα σε πρώτο πλάνο στον φετινό διαγωνισμό «Athena»

Χρυσά βραβεία για επτά ελληνικές συμμετοχές, στην Ιταλία η πρωτιά
21/04/2022
4' διάβασμα
ta-aromatismena-elaiolada-se-proto-plano-ston-fetino-diagonismo-athena-260982

Ενθουσιασμένοι αναχώρησαν οι ξένοι ειδικοί του ελαιολάδου που συμμετείχαν ως κριτές στον 7ο διεθνή διαγωνισμό «Αthena International Olive Oil Competition», που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως και τις 9 Απριλίου στη Σητεία της Κρήτης.

Καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για φέτος αναδείχθηκε το εξ Ιταλίας προερχόμενο Μaselli, ποικιλίας Κορατίνα, από την Πούλια. Από τα 550 δείγματα που είχαν αποσταλεί στον διαγωνισμό, τα 32 απέσπασαν την ύψιστη διάκριση, συγκεντρώνοντας πάνω από το 95% της βαθμολογίας, ενώ συνολικά επτά ελληνικά ελαιόλαδα έλαβαν επίσης εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία και χρυσά βραβεία, με τα δύο εξ αυτών να είναι αρωματισμένα, μια νέα και συνεχώς ανερχόμενη τάση στον τομέα του premium ελαιολάδου.

«Αρκετοί σεφ σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα λεγόμενα αρωματισμένα ελαιόλαδα», εξηγεί στην «ΥΧ» η πρόεδρος του διαγωνισμού, Μαρία Κατσούλη, η οποία επισημαίνει ότι πολλά από τα ελληνικά premium ελαιόλαδα δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, καθώς όλες οι ποσότητες κατευθύνονται προς εξαγωγή.

Όπως φαίνεται, όμως, το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μια σημαντική δυναμική, η οποία αυξάνεται κάθε χρόνο. Έτσι, αρκετά ελληνικά ελαιόλαδα στον φετινό «Athena» κατάφεραν να συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία άνω των 90 βαθμών.

Παράλληλα, στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι κριτές είχε διοργανωθεί έκθεση ελαιολάδων από την ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου και οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν συμβουλές για τη βελτίωση του προϊόντος τους από τους καλύτερους του κόσμου.

«Η υποστήριξη από τον Δήμο Σητείας, αλλά και από όλο τον νομό ήταν μεγάλη», επισημαίνει η κα Κατσούλη και συμπληρώνει ότι «οι τοπικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι η περιοχή όπου διοργανώνεται ο διαγωνισμός αποκτά μεγάλη φήμη στη διεθνή αγορά».

Μάγεψε τους κριτές η Σητεία

Εκτός από την εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών διοργάνωση και την ποιότητα των ελαιολάδων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό από όλο τον κόσμο και φυσικά την ασύγκριτη κρητική φιλοξενία, οι κριτές έμειναν έκπληκτοι από το μοναδικό τοπίο της περιοχής, καθώς η Σητεία είναι ένας ελαιότοπος, όπως ίσως κανένας άλλος στην Ελλάδα.

«Το τοπίο δείχνει τη βαθιά σχέση που έχουν οι άνθρωποι στη Σητεία με την ελιά», λέει ο Ντίνος Στεργίδης, ιδρυτής του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική ελαιοπαραγωγό περιοχή της Ελλάδας.

Έτσι, φέτος έγινε στη Σητεία, ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια είχε διεξαχθεί στην Αθήνα, στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο, στα Σπάτα και στη Λέσβο. Η αλλαγή κάθε χρόνο του τόπου τέλεσης του διαγωνισμού είναι μία από τις καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει οι διοργανωτές του, με στόχο την προβολή σταδιακά όλων των ελαιοκομικών περιοχών της χώρας και των γηγενών ποικιλιών που είναι συνυφασμένες με κάθε μία από αυτές.

Φέτος συμμετείχαν 550 δείγματα από 24 χώρες, τα οποία αξιολογήθηκαν από 30 κριτές παγκόσμιας φήμης. Τα πλήρη αποτελέσματα και οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι απαιτείται επεξεργασία των στοιχείων.

Οι «κακές συνήθειες» που κοστίζουν

Την ίδια στιγμή, οι κριτικοί επεσήμαναν ότι η Ελλάδα, που έχει τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν βρίσκεται εκεί που θα μπορούσε στη διεθνή αγορά ελαιολάδου, λόγω και κάποιων κακών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, περισσότερο από κεκτημένη ταχύτητα.

Για παράδειγμα, οι ελληνικές ελιές για την παραγωγή ελαιολάδου μαζεύονται αργότερα από πολλές άλλες χώρες, προκειμένου να δώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα. Όμως, αυτή η πρακτική υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Παράλληλα, ο χειρισμός της πρώτης ύλης μετά τη συλλογή παίζει μεγάλο ρόλο για την ποιότητα του ελαιολάδου. Οι κριτές είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν υπεραιονώβιο ελαιώνα στο χωριό Πευκοί και να περπατήσουν ανάμεσα σε ελιές εκατοντάδων χρόνων.

Μάλιστα, ο διαγωνισμός και η φετινή ομάδα κριτών υιοθέτησαν μία εξ αυτών, σε μια συγκινητική τελετή.