Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας: Μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας: Μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας αποτελεί μια έκπληξη για τον επισκέπτη της πόλης. Στο κέντρο της ανάμεσα στους πεζόδρομους της Αγοράς και της Πινακοθήκης, τον υποδέχεται καταρχάς σ’ έναν φιλόξενο κήπο.

Η μουσειολογική μελέτη πρωτότυπη καλύπτει όχι μόνο όλες τις χρονολογικές περιόδους και τα περισσότερα από τα μνημεία του Νομού, αλλά οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα νοερό ταξίδι στις κυριότερες αρχαίες πόλεις και τα ιερά τους. Ένα μουσείο που διηγείται πολλές και όμορφες ιστορίες με πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο και ο καθένας θα βρει την ιστορία που θα τον μαγέψει από τους δικαστές του Αρχαίου Κιερίου μέχρι τους μισθοφόρους της Αργιθέας.

Η αναπαράσταση μιας νεολιθικής Μαγούλας, συμβόλου του θεσσαλικού κάμπου, εξηγεί, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εφορείας Καρδίτσας Μαρία Βαϊοπούλου, τί κρύβουν στην καρδιά τους οι Μαγούλες και πώς διηγούνται στους αρχαιολόγους τις Ιστορίες που εκείνοι γράφουν μετά τη συνομιλία τους.

Αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η αναπαράσταση της νεολιθικής κατοικίας με όλη την οικοσυσκευή και τα σύμβολα λατρείας του νεολιθικού ανθρώπου.

Ένας από τους μεγαλύτερους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους της Ελλάδας με το χρυσό δαχτυλίδι, τους σφραγιδόλιθους τα ελεφάντινα καθώς και τα κοσμήματα από τον θολωτό τάφο της Κτιμένης είναι εκεί, για να τονίσουν ότι η Δυτική Θεσσαλία δεν είναι Περιφέρεια του Μυκηναϊκού κόσμου αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του.

Ακολουθώντας τη λίστα των Θεωροδόκων η οποία αναφέρεται σε μία Δελφική επιγραφή στα μέσα του 2ου αι. π.Χ , ο επισκέπτης, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, ακολουθεί τον δρόμο που τον οδηγεί από το Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στην Φίλια στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου και φθάνει μέχρι την απείρου κάλλους ορεινή Αργιθέα των Δολόπων.

Ο επισκέπτης, που έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, συνεχίζει, δεν βλέπει θάλασσα πουθενά και πιστεύει ότι βρίσκεται σε μια περιοχή απομονωμένη από τα βουνά και ξεκομμένη από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Εκπλήσσεται όμως θετικά όταν μέσα από την Έκθεση αυτού του Μουσείου μαθαίνει μέσα από τις επιγραφές, ότι στην πόλη Ίτωνος οι εκλεγμένοι θεωροί της Κω ανήγγειλαν στους Θεσσαλούς την τέλεση της γιορτής των Ασκληπιείων στο νησί και ότι ο δήμος των Κώων ανήγγειλε στη θεσσαλική πόλη Ίτωνος ότι τιμά τις πόλεις της Θεσσαλίας με χρυσό στεφάνι που ανέθεσε στο Ιερό.

Τα Ιερά, με τις εκπλήξεις τους, όπως το Ασκληπιείο Κιερίου, δίπλα στην πηγή «Μάτι», το νερό της οποίας με τις ιαματικές του ιδιότητες συνδέει το χθες και το σήμερα. Οι προτομές των παιδιών, τα οποία μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους από το ιερατείο, ως δείγμα αφοσίωσης στον θεό αφιέρωσαν σε αυτόν μαρμάρινες απεικονίσεις τους.

Αφήνουμε για το τέλος τον χώρο που είναι αφιερωμένος στον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα με το εξαιρετικά μοναδικό χάλκινο ‘Αγαλμα του Απόλλωνα πολεμιστή.