Ασπίδα προστασίας η βιολογική παραγωγή σε καταναλωτές, περιβάλλον και ζώα

Εντυπωσιακά τα ευρήματα ευρωπαϊκής έρευνας

Ασπίδα προστασίας η βιολογική παραγωγή

Επιβεβαίωση για τον κλάδο της βιολογικής γεωργίας, τους βιοκαλλιεργητές, αλλά και τους καταναλωτές βιολογικών προϊόντων αποτελεί νέα μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα. Η ΕΕ μελέτησε όλες τις προϋπάρχουσες έρευνες που έχουν παρουσιαστεί για τις επιπτώσεις των βιολογικών προϊόντων στην υγεία των καταναλωτών, το περιβάλλον, τα ζώα, αλλά και την παραγωγή τροφίμων. Διαπίστωσε πως οι καταναλωτές δεν είναι τόσο επιρρεπείς σε ασθένειες, όπως η παχυσαρκία ή οι αλλεργίες, ενώ τα ζώα αναπτύσσονται πιο ομαλά και έχουν καλύτερη φυσιολογία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει πως οι άνθρωποι που προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα έχουν συνολικά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αφού καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, ενώ η κατανάλωση κρέατος είναι μειωμένη. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου.

Επομένως, αναμένεται ότι οι καταναλωτές που τρώνε τακτικά βιολογικά τρόφιμα έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν συμβατικά προϊόντα. Επιπλέον, οι καταναλωτές βιολογικών προϊόντων έχουν συγκριτικά χαμηλή έκθεση στα φυτοφάρμακα και στα παρασιτοκτόνα.

Η διαδεδομένη χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα που εκτρέφονται με τον συμβατικό τρόπο αποτελεί βασικό μοχλό της μικροβιακής αντοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει τις έρευνες που αναφέρουν πως η πρόληψη των ασθενειών των ζώων και η περιοριστική χρήση των αντιβιοτικών, όπως ασκείται στη βιολογική παραγωγή, θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αυτόν, με δυνητικά σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τα ίδια τα ζώα.

Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεσή τους και τη βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών των τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι τα πρόσθετα τροφίμων είναι περιορισμένα στα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα. Στη βιολογική επεξεργασία τροφίμων, η επεξεργασία θα πρέπει να γίνεται «με φροντίδα, κατά προτίμηση με τη χρήση βιολογικών και φυσικών μεθόδων». Επιπλέον, τα βιολογικά προϊόντα έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς, όπως είναι τα χημικά πρόσθετα. Τα δεδομένα αυτά, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών.