Αυλαία για τα Πρέσπεια: Το φεστιβάλ στο εμβληματικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου [πρόγραμμα]

Αυλαία για τα Πρέσπεια: Το φεστιβάλ στο εμβληματικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου [πρόγραμμα]

Φλώρινα: Από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου οι φετινές εκδηλώσεις των Πρεσπών. Αφιέρωμα στον Ν. Γκάτσο με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Συναυλίες στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, στην πόλη της Φλώρινας, στο Αμύνταιο αλλά και στην παραλία της λίμνης Βεγορίτιδας στον Άγιο Παντελεήμονα περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Πρέσπες 2017”. Το μακροβιότερο πολιτιστικό Φεστιβάλ στην Περιφέρεια -και μάλιστα στο βορειότερο άκρο της ελληνικής μεθορίου- κλείνει φέτος τα 28 του χρόνια και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημιουργός του και καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού των Πρεσπών, Γιώργος Λιάνης: «δεν το πίστευα ούτε εγώ ότι οι εκδηλώσεις θα διαρκούσαν τόσο πολύ στο χρόνο και θα κρατούσαν σχεδόν μισή ζωή».

Αυλαία για τα Πρέσπεια: Το φεστιβάλ στο εμβληματικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου [πρόγραμμα]

Κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι το αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, με μια μεγάλη συναυλία, που θα γίνει το Σάββατο 26 Αυγούστου, στον Άγιο Αχίλλειο. Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος πρώτος ερμήνευσε τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα παρουσιάσουν στο κοινό το πορτρέτο αυτής της σπουδαίας μορφής των Γραμμάτων μέσα από στίχους και κείμενα δικά του αλλά και άλλων, σε επιμέλεια της Αγαθής Δημητρούκα.

Θα ακουστούν τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από “Αθανασία”, “Της γης το χρυσάφι”, “Χειμωνιάτικος ήλιος”), καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 24 Αυγούστου με μια μεγάλη συναυλία της Ηρώς Σαΐα που οργανώνουν από κοινού ο Οργανισμός των εκδηλώσεων Πρέσπες και ο Δήμος Αμυνταίου, με τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου, στον αύλειο χώρο της νέας δημοτικής βιβλιοθήκης “Γ. Λιάνης”. Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Λιάνης έχει προσφέρει ως δωρεά πάνω από τρεις χιλιάδες βιβλία, μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικές παραδοσιακές στολές και μια σπάνια συλλογή με έργα τέχνης από μεγάλους Έλληνες ζωγράφους.

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική βραδιά στο Αμύνταιο με το νεανικό συγκρότημα “Μέλισσες”, το Σάββατο 26 Αυγούστου τη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον Αγ. Αχίλλειο και την Κυριακή συναυλία από την ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη, στην πλατεία της Φλώρινας. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα κινηματογραφικά τραγούδια του Μίκη από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει με λαϊκή μουσική βραδιά με την Πάολα, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα, στη λίμνη Βεγορίτιδα.