Αχαϊα: Φάκελος αναγνώρισης του ελαιολάδου Ερυμάνθου ως προϊόντος ΠΓΕ

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση του ελαιολάδου Ερυμάνθου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με την κατάθεση φακέλου αναγνώρισης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Elaio Support Tech» και την αρωγή του Δήμου Ερυμάνθου.

Σε ενημερωτική εκδήλωση που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες, έγινε η πρώτη διαβούλευση για τη δημιουργία, με νομική υπόσταση, της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ερυμάνθου, ενώ δόθηκε το «πράσινο» φως για να προχωρήσει η διαδικασία της κατάθεσης του φακέλου αναγνώρισης, με την οικονομική συνδρομή της εταιρείας Eleology ΑΕ και τη συμβουλευτική μιας έμπειρης ομάδας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στήριξη του δήμου

Σημαντική ήταν η παρέμβαση που έκανε ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θοδωρής Μπαρής, ο οποίος τόνισε, μέσω επιστολής που διαβάστηκε στην εκδήλωση, ότι θα είναι σύμμαχος στην όλη προσπάθεια και θα σταθεί στο πλευρό της ομάδας ελαιοπαραγωγών Ερυμάνθου.

«Όπως γνωρίζουμε, τα Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης χαρακτηρίζονται από γεωγραφικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται στενά με το φυσικό περιβάλλον, την ανθρώπινη ιστορία και τις παραδοσιακές δεξιότητες. Οι γεωγραφικές ενδείξεις δεν χρησιμεύουν μόνο ως σήμα προέλευσης, αλλά και ως σήμα ποιότητας, περιέχοντας μεγάλες δυνατότητες αγοράς και εμπορική αξία. Ως εκ τούτου, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και στην προώθηση της αγροτικής οικονομίας, καθώς και στην εγγύηση της βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας και στην υλοποίηση της αγροτικής αναζωογόνησης μιας περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Μπαρής. Και συμπλήρωσε: «Με αυτό το σκεπτικό, ο Δήμος Ερυμάνθου, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα είναι αρωγός για τη στήριξη της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Ερυμάνθου και την υποβολή φακέλου αναγνώρισης για ένα προϊόν όπως το προτεινόμενο Ελαιόλαδο Ερυμάνθου, ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, γιατί η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του τοπίου και στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής με γνώμονα την αειφορία του τόπου μας, με κοινωνικό οικονομικό αποτύπωμα».

Της ενημερωτικής συνάντησης είχε προηγηθεί επίσκεψη και ενημέρωση του αντιπεριφεριάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας για όλες τις ενέργειες από τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Γεώργιο Ζακυνθινό, εκπρόσωπο της Eleology, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικές συναντήσεις

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ενημερωτικές-εκπαιδευτικές συναντήσεις των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ερυμάνθου, στο πλαίσιο του προγράμματος. Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική βραδιά για τους μετεωρολογικούς σταθμούς, ως σύγχρονα συνεργατικά εργαλεία στα θέματα της σύγχρονης φυτοπροστασίας, σε συνδυασμό με την ψηφιακή τεχνολογία. Ο συνιδρυτής της Scientact AE, Δημήτρης Κουβάς, παρουσίασε όργανα και συστήματα για τη γεωργία μειωμένων εισροών, ενώ ανέλυσε τα τεχνολογικά εργαλεία με τα οποία εξοικονομούνται πόροι στις καλλιεργητικές φροντίδες της ελιάς.

Ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας/Φυτοπροστασίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Θωμάς Θωμίδης, παρουσίασε εξειδικευμένα μοντέλα πρόγνωσης της εμφάνισης ασθενειών στα φυτά. Τα προγνωστικά μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν πραγματικά μετεωρολογικά δεδομένα, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, για να προβλέψουν τον χρόνο που οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις προσβολές των φυτών από παθογόνους οργανισμούς, προκειμένου οι παραγωγοί να ακολουθούν προσαρμοσμένο προγραμματισμό φυτοπροστασίας, αποφεύγοντας περιττούς ψεκασμούς.