Αυξάνει τις εκτάσεις η προτίμηση των Γάλλων στο βιολογικό κρασί

Κατά 22% αυξήθηκε το 2020 η παραγωγή βιολογικού κρασιού στη Γαλλία, με τις εκτάσεις -είτε ήδη βιολογικές είτε στο στάδιο της μετατροπής- να ξεπερνούν τα 137.000 εκτάρια. Έως το τέλος της χρονιάς, οι συνολικές εκτάσεις βιολογικών αμπελώνων αντιπροσώπευαν το 17% των συνολικών εκτάσεων αμπελώνων που διέθετε η χώρα.

Η αύξηση είναι ξεκάθαρη στον αριθμό εκείνων που προχωρούν στη συγκεκριμένη μετατροπή, με περισσότερους από 3.100 νέους βιολογικούς αμπελώνες το 2020, αριθμός υπερδιπλάσιος από τους 1.313 του 2019.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην εμπορική έκθεση Millesime Bio, που διοργανώθηκε αυτόν τον μήνα στο Μονπελιέ. Πέντε οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας (αυτές των Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν στην Οξιτανία, Ροδανού, Μπορντό, Προβηγκίας και Κορσικής) αντιπροσωπεύουν από κοινού το 79% του όγκου σε βιολογικό προϊόν.

Αυξανόμενα μεγέθη, όμως, καταγράφει και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στη χώρα, με το 55% των καταναλωτών να υποστηρίζει, την ίδια χρονιά, ότι τα αγοράζει συχνά (περισσότερο από το 38% του 2015).

Ειδικότερα, στην περίπτωση των βιολογικών κρασιών, πρόσφατη έρευνα της IPSOS, που επικαλείται το Beverage daily, αναφέρει ότι το 54% των Γάλλων έχει καταναλώσει βιολογικό κρασί, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από το 36% του 2015, αλλά και σε σύγκριση με τους γείτονες Γερμανούς που εμφανίζουν ένα 33% αντιστοίχως.

Ως προς τα δημογραφικά στοιχεία, οι τάσεις θέλουν τους νεότερους, τους κατοίκους πόλεων και με ένα υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα να αποτελούν περισσότερο το κοινό για το βιολογικό κρασί της Γαλλίας, με το υψηλότερο ποσοστό όσων έχουν γευτεί ένα τέτοιο προϊόν να εστιάζει στην πόλη του Παρισιού.

Η αγορά βιολογικού κρασιού δείχνει ζήτηση σε επίπεδο που προσώρας ξεπερνά τη δυναμικότητα παραγωγής. Μάλιστα, μεταξύ των ετών 2012 και 2020, κατέγραψε ρυθμό μέσης ετήσιας ανάπτυξης της τάξεως του 13%, κάτι που σε όρους αξίας μεταφράζεται στο επίπεδο του 1,1 δισ. ευρώ το 2020.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αντιπροσωπεύει το 4,7% περίπου του κρασιού που καταναλώνεται στη χώρα σε όρους ποσοτήτων και το 6,7% του όγκου των εξαγωγών. Ως προς τις πωλήσεις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό για τα βιολογικά πέτυχαν οι άμεσες πωλήσεις (45%), ενώ μόλις 10% αφορούσαν εκείνες των εξειδικευμένων καταστημάτων βιολογικού κρασιού.