Αυξάνεται η ανησυχία για τις ελλείψεις ελαιολάδου στην Ιταλία

Ο Andrea Carassi, γενικός διευθυντής της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχανίας Βρώσιμων Ελαίων (Assitol), προειδοποιεί ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει μεγαλύτερη έλλειψη ελαιολάδου από οποιαδήποτε άλλη έχει σημειωθεί εδώ και μια ολόκληρη γενιά. «Η δυσαναλογία μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγής είναι τέτοια που, από τώρα έως το επόμενο καλοκαίρι, μπορεί να μην έχουμε αρκετό λάδι για τα ράφια των μεγάλων λιανοπωλητών», δήλωσε ο Carassi στο Il Sole 24 Ore.

Οι απογοητευτικές προβλέψεις συγκομιδής, όμως, επεκτείνονται και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Στην Ισπανία αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 50%, ενώ επίσης σημαντική πτώση ποσοτήτων αναμένουν Τυνησία και Πορτογαλία.

Η ιταλική εγχώρια αγορά αντιπροσωπεύει περίπου 600.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ετήσιες πωλήσεις. Ωστόσο, πρόσφατες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι μόλις το 1/3 θα μπορέσει να διατεθεί την επόμενη σεζόν, λόγω μιας σειράς καταστροφικών κλιματικών γεγονότων που κυμαίνονται από καταιγίδες μέχρι ξηρασίες. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και τροφοδοτώντας εκκλήσεις για επιδοτήσεις τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, ο Carassi βλέπει έναν κίνδυνο να ελλοχεύει στις τεχνητές μειώσεις των τιμών, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάντληση των αποθεμάτων ακόμα νωρίτερα από το αναμενόμενο. «Σε μια εποχή που το ελαιόλαδο γίνεται σπάνιο εμπόρευμα, πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο να αποφευχθεί η συνεχής προσφυγή σε προωθητικές ενέργειες που θα έβλαπταν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε ολόκληρο τον τομέα του ελαιολάδου, και θα υποβίβαζαν την αξία των προσπαθειών μας».

Όλα αυτά, την ώρα που η ιταλική αγροτική οργάνωση Coldiretti προειδοποιεί ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να φτάσει στην τιμή-ρεκόρ λιανικής των 10 ευρώ ανά λίτρο, καθώς κάθε τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού επιβαρύνεται από αυξήσεις κόστους 30% έως 170%.