Αυξημένα αποθέματα ελαιολάδου και για το 2020 προβλέπει η Κομισιόν

Αύξηση διαθέσιμων ποσοτήτων που δεν ακολουθείται από αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης και χαμηλές τιμές, οι οποίες σε συγκεκριμένες κατηγορίες του προϊόντος κινούνται ακόμη και κάτω από τα όρια αναφοράς, διαπιστώνει η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της για την αγορά ελαιολάδου την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.

Παράλληλα, προβλέπονται αυξημένα αποθέματα στην αγορά της ΕΕ και για τον Σεπτέμβριο του 2020 (μήνας που ολοκληρώνεται η εμπορική περίοδος), ενώ οι χαμηλότερες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ φαίνεται να αντισταθμίζονται από εξαγωγές προς άλλες τρίτες χώρες, ανεβάζοντας τον όγκο των ευρωπαϊκών εξαγωγών κατά 5,9% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή εκτιμάται μειωμένη κατά 12% για την περίοδο 2019/20 σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, όταν η παραγωγή τρίτων χωρών εκτιμάται επίσης αυξημένη κατά 24%, ωστόσο, οι ποσότητες που θα παραχθούν παγκοσμίως θα είναι κατά 2% λιγότερες.

Δεν ακολουθεί η κατανάλωση

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση της Κομισιόν, τα τελικά αποθέματα ελαιολάδου της ΕΕ το 2019 ανήλθαν στους 827.000 τόνους (Σεπτέμβριος 2019), ενώ αναμένεται περαιτέρω μικρή αύξηση στους 832.000 στο τέλος της τρέχουσας.

Οι διαθέσιμες ποσότητες για το σύνολο της ΕΕ εκτιμώνται στους 2,97 εκατ. τόνους (συνεκτιμώντας αποθέματα, τρέχουσα παραγωγή και εισαγωγές), την ώρα που η κατανάλωση δεν ακολουθεί αφού υπολογίζεται στους 2,14 εκατ. τόνους (συμπεριλαμβανομένων της κατανάλωσης και των εξαγωγών). Οι εξαγωγές προς την κυριότερη αγορά του προϊόντος, τις ΗΠΑ, το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου εμφανίζονται μειωμένες σε όγκο κατά 26,3% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που εξηγείται από την επιβολή των αμερικανικών δασμών στο ισπανικό προϊόν.

Ωστόσο, αυτές δεν κατάφεραν να συμπαρασύρουν τις συνολικές ευρωπαϊκές εξαγωγές ελαιολάδου σε τρίτες χώρες, αφού κατά το ίδιο διάστημα αυξημένες αποστολές καταγράφηκαν σε Βραζιλία (68,9%), Ιαπωνία (25%) και Αυστραλία (18,3%).

Κάτω από το όριο αναφοράς παρθένα και λαμπάντε

Η Κομισιόν βλέπει σταθερότητα στις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Ισπανίας και της Ελλάδας, οι οποίες βέβαια κινούνται σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο, ενώ περαιτέρω μείωση καταγράφεται για τις αντίστοιχες ιταλικές.

Στα 2,14 ευρώ/κιλό, μειωμένη κατά 34,8% από τον πενταετή μέσο όρο και κατά 21,1% από πέρυσι, καταγράφεται η μέση τιμή του έξτρα παρθένου των Ισπανών τον Ιανουάριο του 2020 και στα 2,26 ευρώ/κιλό, μειωμένη κατά 28,4% από τον μέσο όρο πενταετίας και κατά 19,6% από πέρυσι, αυτή του ελληνικού έξτρα παρθένου. Με 3,29 ευρώ/κιλό, σημαντική πτώση έγραψαν το ίδιο διάστημα τα ιταλικά έξτρα παρθένα, αφού η μείωση ανέρχεται σε 35,7% από τον πενταετή μέσο όρο και κατά 43,3% από πέρυσι. Κάτω από το όριο αναφοράς εμφανίζονται οι τιμές και για τα παρθένα και τα βιομηχανικά ελληνικά ελαιόλαδα.

Σύμφωνα με το διάγραμμα της Κομισιόν, η μέση τιμή για το παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2020 έφτασε στο 1,4 ευρώ/κιλό, μειωμένη κατά 51,5% από τον πενταετή μέσο όρο και κατά 47,2% από πέρυσι, όταν τα ισπανικά παρθένα ελαιόλαδα αγοράζονταν, επίσης χαμηλά, στο 1,76 ευρώ/κιλό και τα ιταλικά στο 1,94 ευρώ/κιλό, με την τιμή του ορίου αναφοράς στο 1,71 ευρώ/κιλό.

Οι μέσες τιμές των βιομηχανικών ελαιολάδων, λόγω και των αυξημένων περσινών αποθεμάτων, κινούνται 40% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο, αφού τον Ιανουάριο έφταναν για την Ελλάδα μόλις το 1,29 ευρώ/κιλό, για την Ιταλία το 1,49 ευρώ/κιλό και για την Ισπανία το 1,70 ευρώ/κιλό, με όριο αναφοράς το 1,52 ευρώ/κιλό. 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020