Αυξημένες υπό μετατροπή εκτάσεις διαπιστώνει το Ηνωμένο Βασίλειο

Μικρότερο το βιολογικό ζωικό κεφάλαιο

Αύξηση κατά 12% στην πιστοποιημένη υπό μετατροπή βιολογική γη του Ην. Βασιλείου διαπιστώνουν τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Γεωργίας
της χώρας (DEFRA), μία τάση αυξητική από το 2014 με εξαίρεση το 2019. Οι βιολογικές αροτραίες καλλιέργειες σημείωσαν αύξηση κατά 7,5% το 2020, έναντι του 2019, ποσοστό που καλύπτει βιολογικές και υπό μετατροπή εκτάσεις. Οριακή αύξηση κατέγραψαν και οι εκτάσεις βιολογικών φρούτων και λαχανικών.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα footprint, πτώση καταγράφηκε σε γενικές γραμμές στον αριθμό βιολογικά εκτρεφόμενων ζώων (-13% για τα πρόβατα, -7,6% για τους χοίρους και -8,9% για τα βοοειδή), αλλά αύξηση κατά 2% στον βιολογικά εκτρεφόμενο πληθυσμό πουλερικών.

Σύμφωνα με τον φορέα πιστοποίησης Soil Association Certification, ο όγκος της γης που βρίσκεται υπό μετατροπή, υπό τη δική του πιστοποίηση, δείχνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 24% έως τον Μάρτιο του 2021.

Κίνητρο για τη μετατροπή για τους παραγωγούς, σύμφωνα με τη Sophie Kirk, διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στον φορέα, αποτελεί η άμεση απόκριση στη σημαντική και συνεχή αύξηση της ζήτησης για βιολογικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η διαθεσιμότητα στήριξης από την κυβέρνηση, οι τεχνολογικές βελτιώσεις, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον παραγωγών και καταναλωτών να προσφέρουν οφέλη στο περιβάλλον και στο κλίμα.

«Η ευκαιρία είναι τώρα για τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να ενθαρρύνουν την παροχή δημόσιων αγαθών, όπως καθαρό νερό και αέρα, βελτιωμένη βιοποικιλότητα και μείωση πλημμυρικών φαινομένων μέσω ενισχυμένης στήριξης για βιολογικά συστήματα και πρακτικές» υπογράμμισε, με τη Soil Association να καλεί για ενίσχυση της στήριξης ενόψει και των αλλαγών που αναμένονται το 2024.