Αυξήθηκε κι άλλο η δαπάνη των Ελβετών για βιολογικά

Αβγά, ψωμί και λαχανικά στα πιο δημοφιλή προϊόντα

Στο 10,9% ανήλθε το 2021 το μερίδιο των βιολογικών επί της συνολικής αγοράς προϊόντων στην Ελβετία, με τον τομέα αυτών των προϊόντων να καταγράφει αύξηση κατά 0.6%. Το ποσοστό, βέβαια, είναι μικρότερο από την ανάπτυξη του 4% που σημείωσαν την προηγούμενη χρονιά οι πωλήσεις βιολογικών στη χώρα, ωστόσο, το 2021 αυτές έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 4 δισ. ελβετικών φράγκων (4,29 δισ. δολαρίων), από τα 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα που ανέρχονταν ένα χρόνο πριν.

Αντίστοιχα υψηλότερη ήταν και η κατά κεφαλήν δαπάνη στη χώρα έναντι της προηγούμενης χρονιάς, φτάνοντας τα 459 ελβετικά φράγκα κατ’ άτομο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ένωση για τα βιολογικά τρόφιμα Bio Suisse.

Πιο δημοφιλής κατηγορία βιολογικών παρέμειναν τα αβγά, με μερίδιο 29,2%, το ψωμί (26,3%) και τα λαχανικά (23,8%), ενώ σε όρους πωλήσεων το υψηλότερο μερίδιο συγκέντρωναν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 405 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που φιλοξενεί το swissinfo, το μερίδιο των βιολογικών εκτάσεων αυξήθηκε ελαφρά στο 17%, όμως ο αριθμός των νέων εκμεταλλεύσεων μειώθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή γενεών που εξελίσσεται και οδηγεί σε περισσότερα κλεισίματα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», εξηγεί η Bio Suisse. Η δημοτικότητα, όμως, που κερδίζουν τα βιολογικά οδηγεί και την ένωση να εντατικοποιεί την έρευνα για αγροκτήματα που ενδιαφέρονται να παραγάγουν βάσει των προτύπων της.