Αυλαία αγροτικών κινητοποιήσεων, ραντεβού στο Κιλελέρ

Συλλαλητήρια στις πόλεις και αποκλεισμοί τελωνείων

Στα χωράφια και στις αγροτικές εργασίες επέστρεψαν οι αγρότες της χώρας, μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες αγροτικών κινητοποιήσεων, με κυρίαρχη μορφή τα μπλόκα που έστησαν στους δρόμους και το ιδιαίτερα μαχητικό συλλαλητήριο της Αθήνας.

«Γυρίζουμε στα χωριά μας οργανωμένα και συντονισμένα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Πολύμορφες, πάντως, ήταν οι δράσεις που έλαβαν χώρα και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας –και τελευταίας– εβδομάδας των κινητοποιήσεων, κυρίως στη Θεσσαλία. Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, οι οποίοι προηγουμένως αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά από το μπλόκο Πλατυκάμπου, έστειλαν το μήνυμα ότι ο αγώνας για την επιβίωσή τους δίνεται όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Οι ίδιοι έβαλαν φωτιά σε άχυρα, διαμηνύοντας ότι «η καινούργια ΚΑΠ έχει κάνει στάχτη τα πάντα».

Στη συνέχεια, ακολούθησε διαμαρτυρία και αποκλεισμός του Τελωνείου Λάρισας. Σε παρόμοια κίνηση προχώρησαν και αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, αποκλείοντας με τα οχήματά τους το Τελωνείο των Ευζώνων στο Κιλκίς.

Οι περισσότερες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία συζητιόταν στις Βρυξέλλες η ΚΑΠ. Δεκάδες τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, ενώ ανάλογη αυτοκινητοπομπή πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμπάκα. Δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο των αγροτών της Καρδίτσας στο κέντρο της πόλης, ενώ οι τελευταίοι έκοψαν και την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, λίγο πριν αποχωρήσουν από το μπλόκο του Ε-65.

Μεγάλη αγροτική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, έξω από τα Γιάννενα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα γεωργοκτηνοτρόφων που συσπειρώνει αγρότες από το μπλόκο στο Καλπάκι και τον Αμπελουργικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ζίτσας.

Την Τρίτη, στο Μεσολόγγι, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έριξαν συμβολικά κοπριά και σανό μπροστά από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας, σημειώνοντας ότι ο αγώνας τους για επιβίωση, ανεξαρτήτως των μορφών που θα έχει, θα συνεχιστεί με όλους τους τρόπους, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι βγαίνουν κερδισμένοι από την αλληλεγγύη που έδειξαν οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Την ίδια ημέρα, αγρότες του μπλόκου της Κηρίνθου, στη Βόρεια Εύβοια, απέκλεισαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την κυκλοφορία στον δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού, κόβοντας την Εύβοια στα δύο. Ανάλογη συγκέντρωση στο μπλόκο τους, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, και στη συνέχεια μηχανοκίνητο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα μέσα στον Πύργο, πραγματοποίησαν και οι αγρότες της Ηλείας.

Να σημειωθεί ότι αισθητή ήταν η παρουσία των αγροτών –και με τρακτέρ– στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λάρισα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Απολογισμός

Υπερηφάνεια και δικαίωση είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους αγρότες οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων επιβίωσης, καθώς αυτήν τη φορά το αγροτικό κίνημα εμφανίστηκε ενωτικό και ιδιαίτερα διεκδικητικό, η κοινωνία όχι μόνο στήριξε τον αγώνα τους, αλλά βρέθηκε δίπλα τους σε δρόμους και πλατείες, ενώ οι κινητοποιήσεις τους, μαζί με αυτές των συναδέλφων τους σε όλη την Ευρώπη, συνέβαλαν στο να δρομολογηθούν εξελίξεις για την επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ.

Όσον αφορά τα εγχώρια αιτήματα, η εικόνα είναι διφορούμενη. Κάποιοι αγρότες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την επιδότηση στο ρεύμα και την επιστροφή –νωρίτερα– του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, έστω και με άλλες μορφές αγώνα, ενόψει και των ευρωεκλογών, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε πιο γενναία επιδότηση του ρεύματος (στα 7 λεπτά/κιλοβατώρα) και θεσμοθέτηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Αυτοί, πάντως, που έχουν το όπλο παρά πόδα είναι οι Θεσσαλοί, οι οποίοι αναμένουν το πολυπόθητο ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη στήριξη των πλημμυροπαθών και της περιφέρειας γενικότερα. Αρκετοί Καρδιτσιώτες αγρότες, επιστρέφοντας στα χωριά από την εθνική οδό (Ε-65), παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της κωμόπολης του Παλαμά, ακριβώς εκεί που τα είχαν συγκεντρώσει πριν από πέντε εβδομάδες, στην έναρξη των κινητοποιήσεων, συμβολικά ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Στις προθέσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων την ημέρα της κρίσιμης αυτής συνάντησης είναι να υπάρξει οργανωμένη κινητοποίηση. Το επόμενο προγραμματισμένο αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε, ως είθισται, την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Κιλελέρ, στον χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, όπου οι παραγωγοί θα τιμήσουν αγωνιστικά την 114η επέτειο.