Αυστρία: Στοχεύει να παραμείνει η πρώτη βιολογική δύναμη της Ευρώπης

Η Αυστρία, μια χώρα με πρωτοπόρο δράση στον τομέα παραγωγής βιολογικών προϊόντων και εξαιρετικά ποσοστά σε καλλιεργήσιμες βιολογικές εκτάσεις και κατανάλωση των αντίστοιχων προϊόντων, συνεχίζει μέχρι σήμερα να συγκαταλέγεται στις χώρες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν μερίδιο βιολογικών εκμεταλλεύσεων, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

Φαίνεται ότι η χώρα θέλει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία, σύμφωνα με δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Γεωργίας, Νόρμπερτ Τότσνιγκ, κατά την πρόσφατη ετήσια εκδήλωση βιολογικών προϊόντων του υπουργείου.

«Η Αυστρία είναι η κορυφαία βιολογική χώρα της Ευρώπης και στόχος μας είναι να τη διατηρήσουμε σε αυτήν τη θέση. Θα το πετύχουμε μέσω του Προγράμματος Βιολογικής Δράσης 2023 στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ», δήλωσε ο Τότσνιγκ στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου κυβερνητικού προγράμματος για τον βιολογικό κλάδο.

Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, την εξέταση των μέτρων του Προγράμματος Βιολογικής Δράσης της ΕΕ, την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα βιολογικά προϊόντα -Κανονισμός με αριθμό 2018/848-, καθώς και την αύξηση της ζήτησης για τα βιολογικά προϊόντα.

«Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για τα Βιολογικά της ΕΕ, η Ευρώπη στοχεύει στην αύξηση των βιολογικών εκτάσεων στο 25% έως το 2030. Με περισσότερο από το 26% των εκτάσεων και το 22% των εκμεταλλεύσεών μας να είναι βιολογικά, εμείς έχουμε ήδη επιτύχει αυτόν τον στόχο. Στοχεύουμε η καλλιεργούμενη έκταση υπό βιολογική γεωργία να επεκταθεί στο 30% έως το 2027, συνεχίζοντας να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη», επεσήμανε ο Τότσνιγκ.

Η Αυστρία θα προσπαθήσει να επιτύχει αυτόν τον στόχο μέσω της νέας ΚΑΠ, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η βιολογική παραγωγή. Για τον σκοπό αυτόν, θα είναι διαθέσιμα μέτρα στήριξης ύψους περίπου 550 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Το 2020, περισσότερο από το 10% του τζίρου των σούπερ μάρκετ στην Αυστρία, προήλθε από φρέσκα, βιολογικά προϊόντα. «Περισσότερο από το 10% των τροφίμων που αγοράζονται είναι βιολογικά. Βλέπουμε ότι οι καταναλωτές παραμένουν πιστοί σε αυτά τα προϊόντα, παρά τις αυξημένες -σε γενικές γραμμές- τιμές. Όσοι αγοράζουν σε περιφερειακό επίπεδο ενισχύουν τις οικογενειακές μας εκμεταλλεύσεις, προστατεύουν το περιβάλλον μέσω συντομότερων διαδρομών μεταφοράς και πάνω από όλα διασφαλίζουν ότι η προστιθέμενη αξία παραμένει στη χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας.