Αυτοάμυνα με δική τους αποθεματοποίηση ενεργοποιούν οι συνεταιρισμοί ελαιολάδου

Στο μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που τέθηκε σε εφαρμογή την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, με την πρώτη περίοδο προσφορών να διαρκεί έως τις 26 Νοεμβρίου, είναι στραμμένα τα βλέμματα των συντελεστών της αγοράς ελαιολάδου, με τους παραγωγούς να ελπίζουν ότι η προσπάθεια της Κομισιόν να επαναφέρει μια ισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει αντίκρισμα και στις εγχώριες τιμές.

Οι καλές παραγωγές της φετινής περιόδου και τα αυξημένα περσινά αποθέματα, σε συνδυασμό με τους δασμούς 25% που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ισπανία εξακολουθούν να προβληματίζουν τις Βρυξέλλες που, υπό τον φόβο να «πέσουν» στην αγορά μεγάλες ποσότητες αδιάθετου ισπανικού ελαιολάδου, εξετάζουν και το ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδότησης των προγραμμάτων προώθησης.

Μέχρι στιγμής, η φετινή χρονιά φαίνεται ότι έχει «κληρονομήσει» από πέρυσι τις συμπιεσμένες τιμές, αφού και στη χώρα μας από το ξεκίνημα της περιόδου αυτές έχουν διαγράψει καθοδική πορεία στις περισσότερες περιοχές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στα 2,64 ευρώ/κιλό από 3,14 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας.

Αντίστοιχα, στην Ισπανία, η μέση τιμή ήταν στα 2,19 ευρώ/κιλό από 3,17 ευρώ στην πενταετία, την ώρα που στην Ιταλία μια εβδομάδα νωρίτερα (σ.σ. για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) τα έξτρα παρθένα πληρώθηκαν με 4,36 ευρώ έναντι 4,89 ευρώ του πενταετούς μέσου όρου.

Aποφασίζει σύντομα ο «Θερμασία Δήμητρα»

Τα παραπάνω προβληματίζουν τους Έλληνες παραγωγούς, που αναζητούν τρόπους άμυνας. Σε αυτό το πνεύμα, μια δική του μορφή ιδιωτικής αποθεματοποίησης, χωρίς βέβαια την πριμοδότηση της ΕΕ, εξετάζει να εφαρμόσει ο ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα», όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Μέλλος. Τα σκαμπανεβάσματα των τιμών από το ξεκίνημα της περιόδου για το ΠΟΠ ελαιόλαδο του Κρανιδίου ήταν η αφορμή γι’ αυτήν τη σκέψη, όπως εξηγεί, ενώ το μικρό και ευέλικτο σχήμα του συνεταιρισμού επιτρέπει μια τέτοια ενέργεια. Η τελική απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών μετά από γενική συνέλευση, σύμφωνα με τον κ. Μέλλο.

Ο συνεταιρισμός, που βρίσκεται περίπου στο μέσο της συλλογής ελαιοκάρπου, έχει μέχρι στιγμής κάνει πράξεις ξεκινώντας από τα 4,20 ευρώ/κιλό για μικρή ποσότητα που «έφυγε» συσκευασμένη προς αγορά της Βόρειας Ευρώπης, ενώ αυτό το διάστημα βρίσκεται σε επαφές για πωλήσεις στα 3,25- 3,50 ευρώ/κιλό.

Λίγο βορειότερα, στη Δήμαινα Αργολίδας, οι τιμές αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 2,40-2,50 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο της ποικιλίας Μανάκι.

«Παρά το ξεκίνημα περίπου στα περσινά επίπεδα, η τιμή έπεφτε κάθε τρεις μέρες», εξηγεί ο πρόεδρος του τοπικού ελαιουργικού συνεταιρισμού, Θανάσης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι η δυσκολία συγκέντρωσης ποσοτήτων δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης στους παραγωγούς της περιοχής.

Υποτονική η ζήτηση

Έντονα καθοδική πορεία των τιμών από το ξεκίνημα της περιόδου έως σήμερα διαπιστώνουν και οι παραγωγοί των Αγ. Αποστόλων Λακωνίας, καθώς από τα 3,80 ευρώ που ξεκίνησε η χρονιά, η τελευταία συμφωνία που έκλεισε ο συνεταιρισμός της περιοχής είναι στα 3,10 ευρώ και αφορά 15 βυτία. «Δεν ήταν έτσι άλλες χρονιές», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΑΣ, Παναγιώτης Μπατσάκης, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι η τιμή ξεκίνησε από τα 4,10 ευρώ, κατέβηκε στα 3,80 ευρώ, ενώ ακόμη και τον Ιανουάριο γίνονταν πράξεις στην τιμή των 3,50 ευρώ/κιλό για τα έξτρα παρθένα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολική παραγωγή των μελών του συνεταιρισμού αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 2.500 τόνους, ωστόσο, όπως σημειώνει, οι αποθήκες, κυρίως, των ιδιωτικών ελαιοτριβείων έχουν απούλητες ποσότητες από τη φετινή χρονιά, αφού η ζήτηση κρίνεται περιορισμένη. Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός αυτό στις εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες, όπως η Τυνησία, με τιμές της τάξης των 2,10 ευρώ για παράδοση σε Ιταλία και Ισπανία.

Αποκλίσεις τιμών στις ίδιες κατηγορίες βλέπουν στα Χανιά

Μετά και τις πρόσφατες καταστροφές από τη «Βικτώρια», που έπληξαν ιδίως τις περιοχές Κισσάμου και Σελίνου, οι παραγωγοί των Χανίων βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η αλλαγή του κλίματος έχει φέρει διάφορες ασθένειες στους ελαιώνες, όπως δάκο, ρυγχίτη, πυρηνοτρύτη, αλλά και γλοιοσπόριο, ενώ η έλλειψη εργατικών χεριών δημιουργεί προβλήματα στη συγκομιδή.

«Το ελαιόλαδο πολλές φορές πωλείται και κάτω από 2 ευρώ, ενώ κάθε μέρα που περνάει υποβαθμίζεται η ποιότητα και πέφτει ο καρπός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γωνιωτάκης, γραμματέας της ΕΔΟΕ και ελαιοκαλλιεργητής στα Χανιά. Η πλειονότητα των ελαιολάδων σε κάποιες περιοχές του νομού έχει οξύτητες άνω των δύο βαθμών, ενώ αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζουν κι άλλες περιοχές του νησιού.

Ο μέσος όρος των τιμών στα έξτρα παρθένα, οξύτητας 0,3 είναι στα 2,70 ευρώ, ενώ οι παραγωγοί παρατηρούν και φέτος την ιδιομορφία της περσινής περιόδου, όπου για κάθε αύξηση των γραμμών οξύτητας η τιμή κατεβαίνει ακόμη και κατά 10 λεπτά, με αποτέλεσμα κάποια να τιμολογούνται και κάτω από 2 ευρώ.