Στα «αζήτητα» οι ελιές Καλαμών

Απούλητες στους κάδους παραμένουν μεγάλες ποσότητες ελιών Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία, προκαλώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προγραμματισμό των καλλιεργειών τους για την επόμενη χρονιά, λόγω των οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί.

Ο Σύλλογος Παραγωγών Ελιάς Καλαμών Αιτωλικού που εκπροσωπεί περί τους 150 παραγωγούς, κάνει λόγο για «χαμένη» χρονιά, εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, της επέλασης του κορωνοϊού και της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους εμπορομεσίτες. Όσες ποσότητες πουλήθηκαν φέτος διατέθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από το κόστος παραγωγής.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Φώτης Ακρίδας, τα χρέη για τους παραγωγούς είναι πολλά και η τιμή της ελιάς Καλαμών είναι απελπιστικά χαμηλή. «Ενώ φαινόταν μια καλή χρονιά και η πώληση της ελιάς είχε μια φυσιολογική ροή, η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε σημαντικό χτύπημα, με αποτέλεσμα το 70%-80% να παραμείνει απούλητη στους κάδους.

Κατά κύριο λόγο, η ελιά Καλαμών διατίθεται στο εξωτερικό και στην εστίαση, τομείς που επηρεάστηκαν σημαντικά από αυτή την κατάσταση», τόνισε ο κ. Ακρίδας και πρόσθεσε: «Η τιμή του κιλού της ελιάς Καλαμών κυμαίνεται από 82 λεπτά έως και 1,22 ευρώ. Αναγκαζόμαστε να πουλάμε ακόμα και με 80 λεπτά. Πού θα βρούμε τα λεφτά να καλύψουμε τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μας τη νέα καλλιεργητική περίοδο; Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπορομεσίτες, δεν αγοράζουν γιατί δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Αρκεί να επισημάνουμε ότι φέτος έχει πουληθεί μόνο το 20% με 30% της παραγωγής». Ο κ. Ακρίδας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον επιχειρούμενο αποκλεισμό τους από την οικονομική ενίσχυση, όπως συμβαίνει με άλλα προϊόντα, υπογραμμίζοντας πως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Καινούργιο σύσκεψη που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, για την τραγική, όπως τη χαρακτήρισαν, κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών στον νομό.

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη έγινε αναφορά στη μηδενική απορρόφηση εξαιτίας του κορωνοϊού, του καρτέλ των εμπόρων και των εισαγωγών. Η ΟΑΣ ζητά να εξασφαλιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τη βρώσιμη ελιά, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς και να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της παραγωγής που έχει σταματήσει.