Βayer και Monsanto σε συζητήσεις για due diligence

Βayer και Monsanto σε συζητήσεις για due diligence

Σε νέα φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Bayer και τη Monsanto μετά την βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε η πρώτη την ώρα που μερίδα των μετόχων της αντιδρά σε ενδεχόμενη συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος, οι δυο όμιλοι βρίσκονται σε συζητήσεις για την υπογραφή συμφώνου εμπιστευτικότητας το οποίο θα ανοίξει στη Bayer το δρόμο για τη διενέργεια due diligence, δηλαδή πλήρους φορολογικού, οικονομικού και νομικού ελέγχου της Monsanto.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν προδιαγράφει κάποια συμφωνία, αποτελεί όμως σαφή ένδειξη ότι η τελευταία, βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε ο γερμανικός κολοσσός «ξεκολλάει» τις διαπραγματεύσεις και φαίνεται να φέρνει τις δυο εταιρείες πιο κοντά.

Υπενθυμίζεται ότι η Bayer την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αυξάνει την πρότασή της για τη Monsanto στα 64 δισ. δολάρια ή 125 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά (από 122 δολάρια ανά μετοχή πριν) ενώ παράλληλα προσφέρει και ρήτρα 1,5 δισ. δολαρίων για την περίπτωση που η όποια συμφωνία απορριφθεί από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού. 

Αντιδρούν μέτοχοι της Bayer

Την ίδια ώρα, μερίδα μετόχων της Βayer φαίνεται ότι δεν έχει πεισθεί για τη σκοπιμότητα μιας ενδεχόμενης εξαγοράς της Monsanto και μάλιστα ζητά το ζήτημα να τεθεί σε ψηφοφορία προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των μετόχων.

Ειδικότερα, η Henderson Global Investors, βασικός επενδυτής μειοψηφίας στη Bayer, υποστηρίζει ότι πιθανή απόκτηση της Monsanto θα υπονόμευε τη μακροπρόθεσμη ισχύ του γερμανικού ομίλου χημικών. Σύμφωνα με τον Asim Rahman, διαχειριστή ευρωπαϊκών κεφαλαίων της Henderson, η τελευταία δεν έχει πειστεί πως η συναλλαγή θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της Bayer. «Μετά τη μελλοντική ενσωμάτωση της Monsanto, η Bayer θα μπορούσε να βρεθεί με μια αποδυναμωμένη φαρμακευτική επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία των μετόχων επάνω στην συμφωνία, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διασφαλιστεί η υποστήριξη στην μελλοντική στρατηγική κατεύθυνση της Bayer: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την απόφαση του συμβουλίου να αρνηθεί στους μετόχους την ευκαιρία να ψηφίσουν».

Ο Rahman παραδέχτηκε ότι στην πραγματικότητα η συναλλαγή δεν απαιτεί την έγκριση των μετόχων, ωστόσο κάτι τέτοιο θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε επίσης: https://www.ypaithros.gr/anhsixia-prokalei-endexomeni-eksagora-monsanto-apo-bayer/