Βέλγιο: Επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου της βιολογικής γεωργίας το 2021

Το Βέλγιο, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, βίωσε μια έκρηξη στη δημοτικότητα των βιολογικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία. Περίπου το 15% των εκμεταλλεύσεων της Βαλλωνίας έχει πλέον επιλέξει να παράγει βιολογικά προϊόντα, τα οποία προσελκύουν συνήθως ένα πιο εκλεκτικό και περιβαλλοντικά αφυπνισμένο πελατολόγιο. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αλματώδης ανάπτυξη μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία του Βελγίου Statbel, η ανάπτυξη του κλάδου επιβραδύνθηκε πέρυσι. Το 2019-2020, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν στο ικανοποιητικό 6,4%. Αντιθέτως, πέρυσι ο κλάδος αναπτύχθηκε μόλις κατά 2,8%, φτάνοντας τις 2.624 εκμεταλλεύσεις. «Πράγματι, η αύξηση των πιστοποιημένων βιολογικών περιοχών ήταν λιγότερο έντονη το 2021 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνουν οι στατιστικολόγοι της Statbel.

Οι τάσεις επιβράδυνσης είναι ευδιάκριτες και στην εκτροφή βοοειδών, με το βιολογικό ζωικό κεφάλαιο στη Βαλλωνία να έχει μειωθεί σημαντικά. Αντιθέτως, υπήρξε αύξηση στη βιολογική εκτροφή άλλων ζώων, όπως τα κατσίκια και τα πουλερικά. Μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των βιολογικών κατσικιών αυξήθηκε κατά 21,5%, και των πουλερικών κατά 5%.

Δεδομένου ότι τα βιολογικά προϊόντα αντιμετωπίζονται συνήθως ως είδη πολυτελείας λόγω της υψηλότερης τιμής τους, ο κλάδος έχει πληγεί σημαντικά από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 30% μόνο τον Φεβρουάριο, ενώ οι λαϊκές αγορές έχουν υποστεί σημαντική πτώση των φετινών πωλήσεών τους σε όλη τη χώρα.