Βιολογικά: Εκτροφή αγελάδων με φύκια ερευνούν οι Αμερικανοί

Έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2,9 εκατ. δολαρίων από το Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Vermont, ετοιμάζεται να διερευνήσει πιθανά οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική βιωσιμότητα από την εναλλακτική εκτροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων με φύκια σε βιολογικές εκμεταλλεύσεις.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πρόσφατα χρηματοδοτούμενα από το USDA ερευνητικά έργα, που έρχεται να επεκτείνει τις πρωτοβουλίες για βελτίωση των αποδόσεων και της ποιότητας του γάλακτος αλλά και την κερδοφορία στη βιολογική εκτροφή, μία κατηγορία που έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια από αστάθεια τιμών του βιολογικού γάλακτος, τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα, με την πίεση για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Οι επιστήμονες, ακόμη, φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν μία βιώσιμη επιλογή που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τους φυσικούς πόρους, ενδυναμώνοντας, ταυτόχρονα, και το κομμάτι της υδατοκαλλιέργειας.

Πολλαπλά τα οφέλη

Η ενίσχυση των ζωοτροφών με συμπληρώματα που παραδοσιακά παρασκευάζονται με καλαμπόκι και σόγια και συχνά απαιτούνται κατά τους χειμερινούς μήνες ως πηγή ενέργειας και πρωτεΐνης, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με την εναλλακτική των φυκιών βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους, μειώνοντας τις εκπομπές μεθανίου και βελτιώνοντας την υγεία του εδάφους λόγω της διαφορετικής κοπριάς.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Vermont, New Hampshire και Syracuse, το Εργαστήριο Θαλάσσιων Επιστημών Bigelow και άλλοι συνεργάτες από τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ θα ερευνήσουν για την επόμενη τετραετία το θρεπτικό προφίλ διάφορων ειδών φυκιών, καθώς και μεθόδους επεξεργασίας, ως προς την επίδραση που μπορεί να έχουν στους παραπάνω τομείς.

«Η συνεργασία με τη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας μπορεί να αποτελέσει έναν τέλειο συνδυασμό για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας και της αποδοτικότητας της βιολογικής παραγωγής γαλακτοκομικών», δηλώνει, μεταξύ άλλων, η Sabrina Greenwood, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ζωικών και Κτηνιατρικών Επιστημών και υπεύθυνη του έργου.