Βιολογικές εκτάσεις: Η συγκράτηση των καταναλωτών προβληματίζει ως προς την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου του 25%

Δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας εισηγείται ο τομέας

Μπορεί η πανδημία και τα λοκντάουν να οδήγησαν σε ενίσχυση της κατανάλωσης βιολογικών, όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντέστρεψε την εικόνα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και ο περιορισμός της αγοραστικής δύναμης οδήγησαν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης την περασμένη χρονιά.

Αμφιβολίες και προβληματισμοί ως προς την ικανότητα επίτευξης του στόχου για 25% βιολογικές εκτάσεις έως το 2030 εκφράστηκαν από βουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε με την Κομισιόν, στις 15 Απριλίου.

Ο αντίκτυπος στην κατηγορία που έχει η συγκράτηση στις καταναλωτικές δαπάνες αποτελεί και έναν από τους βασικότερους παράγοντες προβληματισμού ως προς την ανάπτυξη του τομέα, δηλώνουν εκπρόσωποι του κλάδου σε διάλογο που διοργάνωσε η ιστοσελίδα της EURACTIV –λίγο αργότερα, στις 18 Απριλίου–, διατυπώνοντας ανάλογους προβληματισμούς και καταθέτοντας προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η σημασία της αγοράς για το μέλλον του κλάδου

Στον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για 25% επί του συνόλου της καλλιεργούμενης γης υπό βιολογική διαχείριση έως το 2030 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Mihail Dumitru, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Γεωργίας. Κατά την τοποθέτησή του, τόνισε τη γρήγορη ανάπτυξη που πέτυχε ο τομέας κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, και η γεωργία συνολικότερα.

Μπορεί η πανδημία και τα λοκντάουν να οδήγησαν σε ενίσχυση της κατανάλωσης, όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντέστρεψε την εικόνα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και ο περιορισμός της αγοραστικής δύναμης οδήγησαν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης την περασμένη χρονιά. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Κομισιόν να δώσει κίνητρα στα κράτη-μέλη για την ενθάρρυνση της βιολογικής παραγωγής μέσω των στρατηγικών σχεδίων, τονίζοντας τον διπλασιασμό της στήριξης που έχει επιτευχθεί.

Από την πλευρά των ευρωβουλευτών δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, σε συνάρτηση με τις επιδόσεις της αγοράς. «Δεν χρειαζόμαστε παραγωγούς που παράγουν προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να πουλήσουν», σχολίασε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Clara Aguilera, όπως μεταφέρει το ευρωπαϊκό Agra Facts.

Η αγορά είναι το «άλφα και το ωμέγα» επισήμανε και η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ulrike Muller, ενώ ο επίσης Γερμανός ευρωβουλευτής και βιοκαλλιεργητής Martin Hausling εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς βιολογικών, εν μέρει λόγω και της υποχώρησης των τιμών.

Το ζήτημα της κερδοφορίας στον τομέα, αλλά και της αδυναμίας των καταναλωτών να ξοδέψουν περισσότερα, υπογράμμισαν άλλοι ευρωβουλευτές, εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους για την επίτευξη του στόχου του 25%, αλλά τονίζοντας, από την άλλη, τη συμβολή του τομέα στο περιβάλλον, καθώς και στην προσφορά ποιοτικών προϊόντων.

Τι ζητούν και τι προτείνουν οι φορείς

Φορολογικά κίνητρα, παρότρυνση των καταναλωτών να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα, τιμές που να ανταποκρίνονται στην περιβαλλοντική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της βιωσιμότητας των βιολογικών πρακτικών, καθώς και αύξηση της καινοτομίας είναι μερικές από τις προτάσεις του κλάδου, που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης που διοργάνωσε η EURACTIV. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα, οι εμπλεκόμενοι ζητούν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο πολιτικής για την τόνωση της ζήτησης των βιολογικών και αυτό καθώς βλέπουν ότι ναι μεν ανεβαίνουν οι εκτάσεις υπό βιολογική διαχείριση, όχι όμως και η κατανάλωση, όπως ανέδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία του Άτλαντα βιολογικών του FiBL για το 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey, το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο βιολογικών παρουσιάζει πρώιμα σημάδια ανάκαμψης, με τα υψηλότερων εισοδημάτων νοικοκυριά να δείχνουν φέτος πρόθεση για περισσότερες αγορές βιολογικών. «Η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα δεν είναι ουρανοκατέβατη» παραδέχτηκε ο Henri Delanghe της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας (DG Agri) της Κομισιόν. Προέτρεψε, μάλιστα, τις χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα ενθάρρυνσης της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων. Η «συνολική τάση είναι ακόμη θετική» στον τομέα, ανέφερε, και ζήτησε οι ανησυχίες που διατυπώνονται «να μην είναι υπερβολικές».

«Η επιλογή βιολογικών προϊόντων δεν είναι ζήτημα πλούτου ή πολυτέλειας», υπογράμμισε ο Jan Plagge, πρόεδρος του οργανισμού-ομπρέλα IFOAM Organics Europe, κάτι που πρέπει να διασφαλίσει η ΕΕ για τους καταναλωτές. «Χρειαζόμαστε ένα φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει τους αγρότες να κάνουν τη μετάβαση και τους καταναλωτές να αγοράσουν το προϊόν», δήλωσε ο Peter Schmidt, πρόεδρος του τμήματος για τη Γεωργία και τη Φύση στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ).

Αντικατοπτρισμό του περιβαλλοντικού αντικτύπου των προϊόντων στην τελική τους τιμή συνέστησε ο Martin Dermine, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δράσης για τα φυτοφάρμακα, PAN Europe, γεγονός που θα κάνει τα βιολογικά προϊόντα φθηνότερα από αυτά της συμβατικής γεωργίας.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κάνουμε τη βιολογική γεωργία πιο βιώσιμη», δήλωσε ο Lone Andersen, πρόεδρος στην ομάδα εργασίας βιολογικών των COPA-COGECA.