Βιολογικές εκτροφές: Στις παρεκκλίσεις βρίσκει λύσεις ο Nότος

Οι αυξημένες ανάγκες θα καθορίσουν και τις σπορές για τον Bορρά

Τη δυνατότητα χρήσης και συμβατικών ζωοτροφών στη βιολογική εκτροφή επεκτείνει έως και τις 30 Απριλίου η Πορτογαλία, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ελλείψεων που έχει προκύψει στον τομέα από την παρατεταμένη ξηρασία. Από την άλλη, η Ιρλανδία, με έρευνα στους παραγωγούς της, διαπιστώνει αυξημένες ανάγκες για βιολογικές ζωοτροφές, καθώς αυξήθηκαν οι ανάλογες μονάδες βιολογικής εκτροφής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποίησε πρόσφατα και η αρμόδια υπουργός της Ιρλανδίας, η ζήτηση για βιολογικές εκτροφές όλων των ειδών θα συνεχιστεί ανοδικά τον χειμώνα του 2024/2025, κάτι που θα συμβάλει και στις αποφάσεις σπορών της άνοιξης, όπως σχολίασε. H έρευνα διεξήχθη σε μία περίοδο ανόδου για τα βιολογικά των Ιρλανδών, καθώς ο αριθμός των παραγωγών διπλασιάστηκε το 2023, ενώ ακόμη 1.000 παραγωγοί προστέθηκαν το 2024 με το Βιολογικό Σχήμα, με τις εκτάσεις να φτάνουν το 5% την τρέχουσα χρονιά, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα All About Feed. Η έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερους από 900 παραγωγούς βιολογικών, με την πλειοψηφία αυτών να καταπιάνεται με την εκτροφή βοοειδών (76%) ή/και προβάτων (43%) και το 60% των επιχειρήσεων να βρίσκεται στο στάδιο της μετάβασης.

Και όσο ο ευρωπαϊκός Βορράς χαρτογραφεί τις μελλοντικές του ανάγκες σε βιολογικές ζωοτροφές, χώρες του Νότου, όπως η Πορτογαλία, αναγκάζονται να επεκτείνουν την –κατά παρέκκλιση– χρήση συμβατικών ζωοτροφών στις βιολογικές εκτροφές για να μη χάσει μερίδια ο βιολογικός προσανατολισμός των ζωικών τους προϊόντων στον απόηχο της παρατεταμένης ξηρασίας.

«Τέτοιες εξαιρέσεις επιτρέπονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό υπό συγκεκριμένες ακραίες συνθήκες», εξηγεί το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας. Η απόκλιση σημαίνει ότι ζώα που προορίζονται για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων δεν θα υπόκεινται σε νέα μεταβατική περίοδο ως προς τη βιολογική τους κατάσταση, όταν λήξει η ισχύς αυτής της εξαίρεσης. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι δεν θα διαταραχθεί η εγχώρια αγορά βιολογικών τροφίμων σε βάρος των παραγωγών της. Αιτήσεις για εξουσιοδότηση ως προς αυτή την εξαίρεση γίνονται στην ιστοσελίδα του πορτογαλικού υπουργείου, όπου θα πρέπει να παρέχονται λεπτομέρειες για την εκμετάλλευση, αλλά και το συγκεκριμένο υλικό που θα αφορά η εξουσιοδότηση.