Βιομιμητική γεωργία σε αγρόκτημα της Θεσσαλονίκης

Τη φιλοσοφία και την επιστήμη της «βιομίμησης» και της αναγεννητικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η οποία εμπνέεται μόνον από τη φύση, χρησιμοποιώντας μεθόδους άλλοτε βιολογικής γεωργίας και άλλοτε μόνο διαδικασίες που παρέχει η φύση, εφαρμόζει ένας νεαρός αγρότης στην περιοχή του Σοχού Θεσσαλονίκης.

Ο 25χρονος Ιγνάτιος Ρεντάκης μαζί με τη σύζυγό του ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο να καλλιεργούν εποχικά λαχανικά και φρούτα, οπωροφόρα, καρποφόρα και άλλα δέντρα, όπως ελιές, να εκτρέφουν ζώα, αλλά και να έχουν μελίσσια, μιμούμενοι μόνο τη φύση.

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν, εφαρμόζοντας αυτήν τη φιλοσοφία και με στόχο να κάνουμε κάτι όσο πιο φυσικό γίνεται, βάζοντας στην άκρη τη συμβατική γεωργία και εφαρμόζοντας ορισμένες μεθόδους από τη βιολογική για την οποία έχουμε πιστοποίηση για τα κηπευτικά και τα μελίσσια. Ωστόσο, και αυτός ο τρόπος, οι πρακτικές και οι τεχνικές δεν είναι αυτό που θέλουμε», αναφέρει ο νεαρός αγρότης.

Όπως λέει, σκοπός τους είναι στο μέλλον να αλλάξουν τον τρόπο των εισροών στις καλλιέργειές τους και όπου αυτός είναι εφικτός. Στόχος είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε λίπασμα ή φυτοφάρμακο, ακόμη και αν είναι εγκεκριμένο στα βιολογικά.

«Στο αγρόκτημά μας, το οποίο ονομάζουμε ‘‘Βιομίμησις’’, σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες χρησιμοποιούμε παραδοσιακούς σπόρους από διάφορες ποικιλίες και μιμούμαστε το μοντέλο της φύσης, ώστε να το αξιοποιήσουμε προς όφελός μας. Εστιάζουμε την προσοχή μας στο έδαφος και ήδη εφαρμόζουμε απολύτως φυσικές διαδικασίες. Ειδικά όταν μιλούμε για γεωργία, είναι 100% εφικτό, γιατί ζούμε σε μια φύση όπου αυτή δίνει το έναυσμα εδώ κι εκατομμύρια χρόνια», τονίζει ο κ. Ρεντάκης.

Στόχος η αναγέννηση του εδάφους

Αναφορικά με την απώλεια της αγροτικής παραγωγής από τη μη χρήση τεχνητών παρασκευασμάτων, επισημαίνει ότι αυτή υπάρχει στην αρχή και, κυρίως, στα εδάφη που έχουν καλλιεργηθεί με τους συμβατικούς τρόπους.

«Ο στόχος είναι να αναγεννήσουμε το έδαφος, ώστε να αποδίδει με την ίδια ή και τη μεγαλύτερη παραγωγή από ό,τι η συμβατική γεωργία και με σαφώς ασύγκριτη ποιότητα.

Οι παραδοσιακές ποικιλίες μπορούν να ζήσουν σε τέτοιο περιβάλλον, να ανταποκρίνονται καλύτερα και να αλληλοεπιδρούν με τους οργανισμούς που υπάρχουν στα συγκεκριμένα εδάφη. Και αυτή είναι και η δουλειά μας. Εκτός από την παραγωγή, είναι και η αναπαραγωγή, η προστασία και η διατήρηση όσων διαχειριζόμαστε», καταλήγει ο νεαρός αγρότης.