Βιομηχανική ντομάτα: Ανοίγει την αυλαία η Ανδραβίδα τη Δευτέρα

«Αν δεν αυξηθούν οι τιμές, θα πάμε σε άλλα προϊόντα» δηλώνουν Φάρσαλα και Καρδίτσα

Στις αρχές της εβδομάδας ξεκινούν οι πρώτες συλλογές της βιομηχανικής ντομάτας από τις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, οι βιομηχανίες προετοιμάζονται, ώστε να είναι έτοιμες για να δεχτούν τις πρώτες κοπές με βάση τον προγραμματισμό που έχουν κάνει.

Η ομάδα παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας Ανδραβίδας έχει προετοιμαστεί για την έναρξη της συλλεκτικής περιόδου με μεγάλο όμως προβληματισμό για τις τιμές που υπέγραψαν, αλλά και για το αυξημένο κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Ο πρόεδρος της ομάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, κάνει λόγο για τιμή παραγωγού στα 100 ευρώ τον τόνο, από 83 που ήταν την περσινή περίοδο, με μεγαλύτερο όμως κόστος παραγωγής. «Είμαστε έτοιμοι για τη συλλογή, ξεκινάμε τη Δευτέρα που έρχεται.

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες είναι η καλύτερη και εκεί εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας, ώστε μέσα από την ποσότητα και την ποιότητα να αυξήσουμε το εισόδημά μας. Οι τιμές που κλείσαμε δεν καλύπτουν το μεγάλο κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα», καταλήγει ο κ. Βαλιανάτος.

Η φετινή χρονιά θα καθορίσει και το μέλλον της ντομάτας στα Φάρσαλα

Απαισιόδοξος δείχνει να είναι ο Γιώργος Δρόσος, παραγωγός ντομάτας από τα Φάρσαλα. Για πολλές δεκαετίες, ο ίδιος καλλιεργεί το φυτό αυτό, εκφράζοντας όμως μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον, καθώς «το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα, ξεπερνώντας τα 200 ευρώ περίπου το στρέμμα.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κέρδους από το προϊόν και βλέπω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι ή τα σιτηρά. Αν η βιομηχανία δεν πληρώσει πάνω από 30 ευρώ τον τόνο επιπλέον από πέρυσι, είναι δύσκολο να καλλιεργήσουμε ξανά βιομηχανική ντομάτα την επόμενη χρονιά».

Για μειωμένες εκτάσεις έκανε λόγο και ο Τέλης Κυρίτσης, γεωπόνος της εταιρείας Νομικός. Εστίασε στις μεγάλες ζημιές που έκανε η χαλαζόπτωση στην περιοχή της Χάλκης της Λάρισας, αλλά και μικρότερες σε άλλες περιοχές, «για τις υπόλοιπες δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και στις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσουμε τη συλλογή της ντομάτας στην περιοχή». Κλείνοντας, ο κ. Κυρίτσης επισήμανε την επιδοματική συζήτηση της άνοιξης για το καλαμπόκι, η οποία επηρέασε σημαντικά και τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών να μειώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις σε βιομηχανική ντομάτα, «κάτι το οποίο θα επηρεάσει και τον προγραμματισμό των εταιρειών για την τρέχουσα περίοδο».

Από τα 4.500 στα 2.500 στρέμματα φέτος η Καρδίτσα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΟΠ Καρδίτσας, Κώστα Αλεξίου, η καλλιεργούμενη έκταση, έτσι όπως καταγράφεται μέσα από τις συμβάσεις με τους παραγωγούς της περιοχής, αγγίζει φέτος τα 2.500 στρέμματα από τα 4.500 στρέμματα πέρυσι. «Πάνω από το 50% της καλλιεργούμενης έκτασης είναι μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι», υποστηρίζει ο κ. Αλεξίου, εστιάζοντας ταυτόχρονα στο κόστος παραγωγής, αλλά και στις τιμές παραγωγού, όπως διαμορφώνονται τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

«Κάνουμε μία προσπάθεια, ώστε να περιορίσουμε όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και τα επόμενα χρόνια τη βιομηχανική ντομάτα. Αυτό, βέβαια, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τις βιομηχανίες, καθώς αυτές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική στην αγορά της πρώτης ύλης», ισχυρίζεται ο ίδιος.