Βολές κατά της Ένωσης Αγρινίου από τον δήμαρχο της πόλης για τη σημερινή κατάσταση του αγροτικού τομέα

Προ των ευθυνών του, για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα του Αγρινίου, έθεσε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγρινίου» ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Παπαναστασίου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε οι επιδοτήσεις που δίνονταν, ενώ αναρωτήθηκε τι έκαναν ως καθ’ ύλην αρμόδιοι, «εκτός και αν τα χωράφια πλέον τα έχουμε για να κάνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα…». Η συγκεκριμένη αναφορά της δημοτικής αρχής φαίνεται πως δυσαρέστησε την ηγεσία της Ένωσης Αγρινίου, η οποία, με ένα μακροσκελές κείμενο, 800 λέξεων, προς τον Τύπο και με ειρωνικό ύφος, απάντησε σε όσα ειπώθηκαν, βάζοντας ως τίτλο: «Όποιος ξαφνικά ερωτεύτηκε τα καπνά… ας φυτέψει».

Μάλιστα, έκανε λόγο για έκφραση απωθημένων από την πλευρά του δημάρχου και προσπάθεια μεταφοράς τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, από την ανακοίνωση της Ένωσης και τον τρόπο γραφής της, διαφαίνεται ένα μένος κατά της δημοτικής αρχής, χρεώνοντάς του ακόμα και το δημογραφικό της πόλης και επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τη μείωση του πληθυσμού.

Εκτενής συζήτηση

Τα αγροτικά ζητήματα απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχαν τεθεί σχετικές ερωτήσεις από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και ειδικότερα από τους Δ. Τραπεζιώτη, Δ. Μπλέτσα και Γ. Καλλίμορφο (σ.σ. αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου).

Tα ερωτήματα σχετίζονταν με το αν και κατά πόσο ο δήμος αξιοποίησε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και συμμετείχε σε προκηρύξεις προγραμμάτων για την αγροτική οδοποιία και τις ενέργειες εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου, αλλά και με ποιον τρόπο στηρίζει γενικότερα την αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Παπαναστασίου, αναφερόμενος στο διαχρονικό αγροτικό πρόβλημα, σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών δεν έγινε ποτέ μετά την κατάρρευση της μονοκαλλιέργειας του καπνού και επέρριψε ευθύνες όχι μόνο στους εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Μια και έβαλαν εισηγητή τον κ. Καλλίμορφο, θα ήθελα να μας πουν τι έκαναν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τα αγροτικά θέματα. Είδαμε αποσπασματικές προσπάθειες που δεν οδήγησαν πουθενά. Κάποιοι πήραν άδειες και έπαιρναν τις επιδοτήσεις. Αυτό έγινε σε αυτόν τον τόπο. Το αποτέλεσμα; Μία πόλη που είχε χρήματα από την αγροτική παραγωγή άρχισε να πέφτει οικονομικά, να κατρακυλάει και μαζί της να κατρακυλάνε έμποροι, επαγγελματίες, γεωπόνοι. Τα πάντα. Έκλεισαν αποθήκες και εργοστάσια. Κατά τη γνώμη μου, σκοπίμως. Κάποιοι πλούτισαν. Πολλοί, όμως, φτώχυναν. Και φτώχυνε ο τόπος», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της πόλης.

Σε μία από τις τοποθετήσεις του, ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα, Γιάννης Βασιλείου, επεσήμανε και την απουσία αγροτικών φορέων και ιδίως της «Ένωσης Αγρινίου» από τη συζήτηση.

«Αφού συζητάμε για τα αγροτικά, δεν είδα να έρθει κάποιος από την Ένωση Αγρινίου. Πού είναι ένας φορέας που διαχειρίζεται προγράμματα; Γιατί, όταν σταμάτησε ο καπνός, που πανηγύριζαν τότε κάποιοι για τις επιδοτήσεις, να πούμε ότι αυτές δεν πήγαν στους αγρότες. Πήγαν σε κάποιους που ήξεραν τι θα γίνει. Να μιλήσουμε με αλήθειες. Ας μας πει κάποιος: Όλα αυτά τα χρόνια ποιες ήταν οι εναλλακτικές καλλιέργειες για την περιοχή μας; Το ακτινίδιο, που θέλει πολλά στρέμματα. Οι ροδιές, που έβαλαν όλοι και τις ξήλωσαν γιατί δεν πήραν επιδοτήσεις. Όταν κάνουμε αυτές τις συζητήσεις, καλό είναι να είναι όλοι εδώ. Να μας πουν τι έκαναν», ανέφερε συγκεκριμένα.