Cogeca: Βραβεύτηκαν οι έξι πιο καινοτόμοι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Ευρώπης

Ρεκόρ συμμετοχών, με περισσότερους από 100 συνεταιρισμούς του πρωτογενούς τομέα και της δασοκομίας να παρευρίσκονται, κατέγραψε η 5η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Συνεταιριστικής Καινοτομίας.

Τα βραβεία, που απονεμήθηκαν στις 2 Ιουλίου από την οργάνωση Cogeca με την υποστήριξη της ισπανικής συνεταιριστικής τράπεζας Cajamar Caja Rural, αποτελούν αναγνώριση καινοτόμων πρωτοβουλιών που προσφέρουν αξία στους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς πυλώνες της αειφορίας. «Ο αριθμός και η ποιότητα των υποβολών από όλη την Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι η αγροτική μετάβαση [σε πιο βιώσιμα συστήματα] βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλους τους τομείς, καθοδηγούμενη από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση των κεντρικών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca.

Στις έξι κατηγορίες του βραβείου καινοτομίας είχαμε την επικράτηση δύο ισπανικών, ενός πολωνικού, ενός ιρλανδικού, ενός βελγικού και ενός σουηδικού συνεταιρισμού. Αναλυτικά, βραβεύτηκαν:

✱ Ο ισπανικός συνεταιρισμός Mans, ο οποίος κέρδισε το βραβείο δημιουργίας κοινωνικής αξίας για τις ενέργειές του απέναντι σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ειδικά σε νέους που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

✱ Η βελγική ένωση συνεταιρισμών οπωροκηπευτικών VBT, η οποία κέρδισε το βραβείο ιχνηλασιμότητας και ενημέρωσης των καταναλωτών, με αφορμή το πρότζεκτ «Care4Growing», μια πολυλειτουργική πλατφόρμα γύρω από τη συλλογή δεδομένων και την ψηφιοποίηση, δημιουργώντας νέες αναλυτικές δυνατότητες που επιτρέπουν στους συνεταιρισμούς και στα μέλη τους να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

✱ Ο ιρλανδικός συνεταιρισμός Glanbia, ο οποίος κέρδισε το βραβείο για παροχή υποστήριξης σε αγρότες-μέλη του, με αφορμή το πρότζεκτ «Twenty20 Beef Club». Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής βόειου κρέατος που ενσωματώνεται στην αλυσίδα εφοδιασμού, έχοντας στο επίκεντρο των στόχων του τη μακροπρόθεσμη οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγρότη.

✱ Ο πολωνικός συνεταιρισμός Piatnica, ο οποίος κέρδισε το βραβείο καινοτόμου προϊόντος για την πρόσδοση προστιθέμενης αξίας στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος, που αναβάθμισε για να συνθέσει ένα φρέσκο κοκτέιλ με πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Είναι το πρώτο και μοναδικό τέτοιο προϊόν στην πολωνική αγορά.

✱ Ο ισπανικός συνεταιρισμός Camara Arrossera del Montsia, ο οποίος κέρδισε το βραβείο βιοοικονομίας και κυκλικότητας για το πρότζεκτ «ORYZITE», ένα υποκατάστατο πλαστικού που παράγεται από φλοιό ρυζιού. Αυτό το νέο υλικό είναι το αποτέλεσμα ενός προγράμματος κυκλικής οικονομίας για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων ρυζιού, το οποίο προέκυψε ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια έρευνας.

✱ Ο σουηδικός συνεταιρισμός Lantmannen, ο οποίος κέρδισε το βραβείο φυσικών πόρων και βιοποικιλότητας για το πρότζεκτ «ThermoSeed», μια μοναδική βιολογική μέθοδο επεξεργασίας των σπόρων που τους απαλλάσσει από μολύνσεις. Η συμβολή του είναι μεγάλη, καθώς μειώνει την ανάγκη για φυτοφάρμακα στη γεωργία, ωφελώντας το περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος για τον αγρότη.