CORE Organic – SUSFOOD2: 12 ερευνητικά έργα εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διακρατικής πρόσκλησης

Συνολικά 12 πρότζεκτ εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση κατά τη δεύτερη φάση της διακρατικής πρόσκλησης «Προς βιώσιμα και βιολογικά συστήματα τροφίμων» που απηύθυναν η CORE Organic σε συνεργασία με τη SUSFOOD2 το 2019. Πρόκειται για ένα κοινό δίκτυο που αποτελείται από 21 χρηματοδοτικούς φορείς μεταξύ 18 χωρών/περιοχών, δεσμεύοντας περίπου 9,5 εκατ. ευρώ για διακρατική έρευνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τίτλοι που επιλέχθηκαν, με βάση την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων, μετά τις πλήρεις προτάσεις που υπέβαλαν 29 προσκεκλημένες κοινοπραξίες. Τα ερευνητικά έργα που επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν ταξινομούνται στις παρακάτω θεματικές:

1. Συστήματα τροφίμων με αποδοτικούς πόρους, κυκλικά και μηδενικά απόβλητα. Περιλαμβάνονται συνολικά επτά έργα, μεταξύ των οποίων τα εξής: «Υψηλής ποιότητας και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα μέσω βιοδιεγερτικών και βιοκτόνων που προέρχονται από φυτικά απόβλητα (Bio4Food)», «Βιολογικά συστήματα αγροδιατροφής ως μοντέλα για βιώσιμα συστήματα τροφίμων σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική» και «Χρήση προνυμφών ζωντανών εντόμων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της καλής διαβίωσης στην παραγωγή βιολογικών κοτόπουλων (Poultrynsect)».

2. Πολυμορφία στα τρόφιμα από το αγρόκτημα στο πιάτο. «Διαφοροποίηση συστημάτων βιώσιμων και βιολογικών τροφίμων (FOOdIVERSE)» και «Βιώσιμη παραγωγή καινοτόμου αφρώδους οίνου (SPiwi)» είναι οι τίτλοι που εγκρίθηκαν σε αυτή τη θεματική.

3. Ήπια επεξεργασία τροφίμων. Στη θεματική περιλαμβάνονται τα ακόλουθα τρία πρότζεκτ: «Καινοτόμος ήπια επεξεργασία προσαρμοσμένη για την εξασφάλιση βιώσιμων και υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων φρούτων (MILDSUSFRUIT)», «Καινοτόμος διαδικασία υψηλής πίεσης για την αύξηση της διατήρησης των έτοιμων για κατανάλωση βιολογικών τροφίμων (HO-FOOD)» και «Ήπια καινοτόμος θεραπεία για τη σταθεροποίηση του οίνου (MI-WINE)».

Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο του 2020 και αφορούν διάστημα τριετίας.