Η Δανία πρωτοστατεί στην παροχή κινήτρων για δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος αποτελεί μία εκ των βασικών προτεινόμενων από την επιστημονική κοινότητα λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η χώρα που ίσως έχει δείξει περισσότερη πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Δανία. Το 2021, η σκανδιναβική χώρα ενημέρωσε τις επίσημες διατροφικές οδηγίες της, συνιστώντας στους ενήλικες να καταναλώνουν μόλις 350 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα (σ.σ. ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου τρία χάμπουργκερ), σύμφωνα με τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής EAT-Lancet. Επιπλέον, τον περασμένο Οκτώβριο, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που δημοσίευσε ένα «Σχέδιο Δράσης για τα Φυτικά Τρόφιμα», χαρακτηρίζοντας τα βίγκαν προϊόντα ως «το μέλλον» και καθορίζοντας βήματα για την αύξηση τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησής τους. Αρχικά, η κυβέρνηση διέθεσε πάνω από 90 εκατ. ευρώ για τη σύσταση ενός ταμείου για την προώθηση των φυτικών τροφίμων. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί να θεσπίσει έναν φόρο άνθρακα στον αγροτικό τομέα.

Από κοινού προσπάθεια για προώθηση των βιολογικών

Η πρωτοποριακή ατζέντα της Δανίας μπορεί να φαντάζει αντιφατική, δεδομένου ότι οι Δανοί καταναλωτές αγαπούν σε μεγάλο βαθμό το χοιρινό κρέας, του οποίου η χώρα είναι, επίσης, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλες οι πλευρές διακρίνονται από καλή θέληση ώστε να εξεύρουν κοινούς τόπους και να προχωρήσουν σε ένα μονοπάτι προόδου. Ενδεικτικά, η Vegetarian Society of Denmark (DVF), ένας σύνδεσμος υποστηρικτών του χορτοφαγικού τρόπου ζωής, έχει ξεκινήσει συνεργασίες, αρχικά με βιοκαλλιεργητές και στη συνέχεια με τα κυρίαρχα αγροτικά λόμπι της Δανίας. Τελικά, οι εμπλεκόμενοι κατάφεραν να βρουν μια κοινή συνισταμένη όσον αφορά την οικονομική ευκαιρία της προώθησης βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.