Οι δασικοί συνεταιρισμοί επιτυγχάνουν όλους τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Συνεταιρισμών, οι ευρωπαϊκοί αγροτικοί συνεταιρισμοί ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα μια νέα εκστρατεία που ονομάζεται #17Reasons2Coop για να υπογραμμίσουν τη συμβολή τους στους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Προβάλλοντας σχεδόν 100 επιτυχίες από όλη την Ευρώπη, η πλατφόρμα που ξεκίνησε η Cogeca δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους αγροτικούς συνεταιρισμούς από όλη την ΕΕ να δείξουν τη θετική τους συμβολή, τη στιγμή που ο νέος πολιτικός κύκλος αρχίζει στις Βρυξέλλες.

Δυστυχώς, ο ρόλος των γεωργικών συνεταιρισμών συχνά δεν αποτιμάται πλήρως στο πλαίσιο των συζητήσεων για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής αλυσίδας προϊόντων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η κατανόηση του ρόλου και της αξίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία #17Reasons2Coop στοχεύει στην προώθηση των αγροδιατροφικών και των δασικών συνεταιρισμών ως κρίσιμου εργαλείου για τον σχεδιασμό της αυριανής γεωργίας. Από την αρχή της ύπαρξής τους και σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των αγροτών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί επιδιώκουν τον στόχο της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η βιωσιμότητα αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη των μακροπρόθεσμων στρατηγικών τους εξελίξεων.

Με όπλο την αναγνώριση

Ο πρόεδρος της Cogeca, Τόμας Μάγκνουσον, υπογράμμισε:

Σε μια εποχή μόνιμων επικρίσεων της γεωργίας, ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι οι αγροτικές περιοχές είναι δημιουργικές και ανθεκτικές και αυτό οφείλεται στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο επίτροπος Γεωργίας, ο οποίος χαρακτήρισε τους συνεταιρισμούς «επιτυχημένες επιχειρήσεις που ενώνουν τους αγρότες γύρω από κοινούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, βελτιώνοντας τη θέση τους στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, εξασφαλίζοντας δίκαιο εισόδημα και μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Ντε Κάστρο τόνισε: «Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο ρόλος των αγροτικών συνεταιρισμών που εγγυώνται τα εισοδήματα των αγροτών, ενώ πρωταγωνιστούν στην υποστήριξη της επίτευξης των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών».