Τσουρέκια, γαλακτομπούρεκα, γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα, σοκολατοειδή, τούρτες μους, cheesecake, σουδάκια και τρουφάκια αλλά και ολόφρεσκο παγωτό είναι μερικά μόνο από αυτά που θα συναντήσεις στην… παλέτα γεύσεων του ζαχαροπλαστείου Αφοί Ασημακόπουλοι που λειτουργεί από το 1915 στο ίδιο ακριβώς σημείο μέχρι σήμερα. 

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας βρίσκεται σχεδόν εδώ και έναν αιώνα στο ίδιο ακριβώς σημείο από όπου ξεκίνησε το 1915. Λειτουργώντας μέχρι το 1950 ως γαλακτοπωλείο, ξεχώριζε για το γιαούρτι, το γαλακτομπούρεκο και το ρυζόγαλό του. Μετεξελίγχθηκε σε ζαχαροπλαστείο και συνεχίζει μέχρι σήμερα να σας προσφέρει τις θεσπέσιες λιχουδιές του, διατηρώντας την καλή φήμη του.

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915Χρησιμοποιώντας πάντα αγνά υλικά και τις καλύτερες πρώτες ύλες -φρέσκο γάλα αλλά και βούτυρο δικής του παραγωγής αποκλειστικά για ζαχαροπλαστική-, και ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής σας συνεπαίρνει γευστικά με τα εξαίσια παρασκευάσματά του.

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Αν βρεις κάποιον παλιό Αθηναίο και τον ρωτήσεις ποιο είναι το παλιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας σίγουρα θα σου το υποδείξει, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν είσαι τυχερός θα έχει να σου αφηγηθεί και κάποια ιστορία από τότε που σύχναζε σε αυτό. Μάλιστα, για να είσαι σίγουρος ότι πέτυχες τον σωστό άνθρωπο ρώτα κάποιον από τους κατοίκους της Νεάπολης, στα Εξάρχεια.

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Αρώματα φρέσκου βουτύρου γαργαλάνε την μύτη μας οδηγώντας μας στον αριθμό 82 της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας. Βρισκόμαστε έξω από το θρυλικό ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, το οποίο «ιδρύθηκε το 1915 με την επωνυμία Νεάπολις στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα», όπως μας αποκαλύπτει ο κύριος Θανάσης Ασημακόπουλος, τρίτη γενιά ιδιοκτητών του ζαχαροπλαστείου. Κι όμως, ο Ασημακόπουλος που είναι πολύ πιθανό να ξέρεις για τα θρυλικά του γαλακτομπούρεκα ή τα ρυζόγαλα, για πάρα πολλά χρόνια μεσουρανούσε ως γαλακτοπωλείο αποκλειστικά. Για την ακρίβεια έτσι ξεκίνησε κι έτσι καθιερώθηκε.

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Επισκεφτήκαμε λοιπόν, το πρώην Νεάπολις, για να μάθουμε όλα όσα θα μας χαρίσουν νοσταλγικές πληροφορίες από τον ίδιο τον κύριο Ασημακόπουλο, σε ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, πως ταυτόχρονα με την συζήτηση μας μαζί του, το μάτι μας δεν χορταίνει να χαζεύει τα λαχταριστά καλούδια στους πάγκους, τις βιτρίνες και τα ψυγεία του ζαχαροπλαστείου, που ομολογουμένως βάζουν σε πειρασμό ακόμη και των πιο «πολέμιο» των γλυκών.

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, λοιπόν, εκεί κάπου στο 1915 κι έπειτα προσπαθούμε να κάνουμε εικόνα όλα όσα μας αφηγείται ο κύριος Ασημακόπουλος. «Στα τρία μαρμάρινα τραπεζάκια του σέρβιρε γιαούρτι, κρέμα και ρυζόγαλο, βούτυρο με μέλι και ζεστό πρόβειο γάλα σε ποτήρι στους κατοίκους της Νεάπολης, του πρώτου προαστίου της Αθήνας. Τα ίδια, προϊόντα, μάλιστα γίνονταν και διανομή στα σπίτια των Αθηναίων».

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Ποια ήταν (και είναι μέχρι σήμερα μάλιστα), ωστόσο, η φιλοσοφία της λειτουργίας του, η οποία το έκανε τόσο ξεχωριστό στις επιλογές του κοινου; Ο κύριος Ασημακόπουλος μας αποκαλύπτει πως «από την πρώτη μέρα λειτουργίας καθημερινά προμηθευόμαστε το γάλα, πρόβειο και αγελαδινό, απευθείας από εκλεκτούς κτηνοτρόφους της Αττικής. Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα, κάτι που πραγματικά εκπλήσσει ευχάριστα καθώς πληροφορούμαστε πως «χρησιμοποιούμε αγνό φρέσκο βούτυρο ιδίας παρασκευής και αποκλειστικής χρήσης στη ζαχαροπλαστική το οποίο απογειώνει τη γεύση των προϊόντων μας».

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Στα συνώνυμα με το γαλακτοπωλείο προϊόντα συγκαταλέγονταν το πρόβειο γιαούρτι στο ταψί, το οποίο προσφερόταν χύμα, οι κρέμες και τα ρυζόγαλα (σημείο αναφοράς του ζαχαροπλαστείου ακόμη και τώρα). Εντύπωση μας προκαλεί, μάλιστα, η πληροφορία ότι μέχρι και σήμερα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα του ζαχαροπλαστείου καθώς και άλλες συνταγές που προστέθηκαν με το πέρασμα των χρόνων παρασκευάζονται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Από τις πιο αξιοσημείωτες πληροφορίες που εκμαιεύουμε από τον κύριο Θανάση είναι το ότι «το τσουρέκι, τα κουλουράκια, η βασιλόπιτα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, το γαλακτομπούρεκο, τα παγωτά κρέμα, καϊμάκι και παρφέ παρασκευάζονται μέχρι σήμερα με τις ίδιες ακριβώς συνταγές οι οποίες έχουν ως μονάδα μέτρησής τους την οκά»!

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, αλλάζουν και οι ανάγκες, γι’ αυτό και το 1950 αρχίζει η πορεία προς την ζαχαροπλαστική, παράλληλα με την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. «Στην αρχή οι πελάτες μας αντιμετώπισαν αυτή την αλλαγή με δυσπιστία, δοκιμάζοντας τα νέα μας προϊόντα με περιέργεια. Σιγά, σιγά, ωστόσο, άρχισαν να γίνονται φανατικοί οπαδοί των γλυκισμάτων μας».

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Από τότε στις βιτρίνες του βρίσκουμε τις περίφημες πάστες σεράνο, νουγκατίνα, αμυγδάλου, σοκολατίνα με γλάσο και την τρούφα, το θρυλικό γαλακτομπούρεκο, το αφράτο τσουρέκι, τα διάσημα κουλουράκια πάστα φλώρα, τα σπιτικά παγωτά κ.α. Από την δεκαετία του ’70 με σταθερά βήματα και άριστη πρώτη ύλη αρχίζει να πραγματοποιείται η στροφή και προς την σοκολατοποιία «για να φτάσουμε στο σήμερα όπου διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ποικιλία στην Αθήνα σε σοκολατάκια, κεράσματα, πάστες και τούρτες σοκολάτα και φυσικά τις περίφημες πασχαλινές σοκολατένιες δημιουργίες μας».

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Ακόμη μια χρονιά σταθμός για το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι το 1980 «όταν η τρίτη γενιά, πλέον, ιδιοκτητών κατασκευάζει και εξοπλίζει ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας στην Αθήνα». Όπως ο ίδιος, μάλιστα, συμπληρώνει «τα τελευταία 35 χρόνια που στα ηνία της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά το ζαχαροπλαστείο μας άνοιξε τους ορίζοντες του και προς τη γαλλική ζαχαροπλαστική παντρεύοντας την με την παραδοσιακή». Όσο για την τέταρτη γενιά που συνυπάρχει αρμονικά τα τελευταία χρόνια; «Αυτή εισάγει νέες τάσεις της ζαχαροπλαστικής στην ήδη μεγάλη γκάμα γλυκών μας, όπως οι sugar free δημιουργίες».

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Έχοντας κλείσει αισίως τα 100 χρόνια λειτουργίας – το 2015 γιορτάστηκε η χρυσή επέτειος του ενός αιώνα λειτουργίας – το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι βρίσκεται εκεί για να μας θυμίζει πάντα τα παλιά καλά χρόνια της Αθήνας. Με έναν αέρα νοσταλγικό για τους παλαιότερους, θα ξυπνά μνήμες παρελθοντικές που δύσκολα μπορούν να διαγραφούν από την μνήμη και να ξεχαστούν. Εμείς οι νεότεροι δεν έχουμε παρά να ακούμε προσεκτικά τέτοιες εξιστορήσεις και να δημιουργούμε ρομαντικές εικόνες στο μυαλό μας, από μια εποχή που (δυστυχώς) έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Δείτε το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας από το 1915

Πληροφορίες
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα
Τηλ. 210 3610092
Website: asimakopouloi.com
Fb page: Αφοι Ασημακόπουλοι ζαχαροπλαστείο
Πηγή: www.greekguide.com