Δεκαήμερο Γιορτών Μεταξιού στο Σουφλί

Δεκαήμερο Γιορτών Μεταξιού στο Σουφλί

Η μοναδική ταυτότητα του Σουφλίου που στηρίζεται στο μετάξι θ’ αναδειχθεί στο δεκαήμερο εκδηλώσεων με τίτλο Γιορτές Μεταξιού, που διοργανώνεται για 14η χρονιά από τις 23 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου. Τις γιορτές διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα και περιλαμβάνουν θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά παραδοσιακά παιχνίδια για τα παιδιά, εικαστικά και θεατρικά εργαστήρια, συναυλίες και φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Στο πλαίσιο των γιορτών θα γίνει αδελφοποίηση των Συλλόγων της Γουμένισσας και του Σουφλίου. 

Ο δραστήριος Σύλλογος επί χρόνια αγωνίζεται μέσα από ημερίδες, ομιλίες, διαγωνισμούς σχεδίου μόδας, όπου πρωταγωνιστεί το μετάξι, να στηρίξει την σηροτροφία και την μεταποίηση του μεταξιού. Στο πλευρό των διοργανωτών συντάσσονται φέτος σύλλογοι, μουσεία και επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής του Σουφλίου, αγκαλιάζουν τις Γιορτές με δράσεις και στηρίζουν την προσπάθεια του συλλόγου, για να γιορτάσουν όλοι μαζί το Μετάξι και να συνεχίσουν να γράφουν την ιστορία του. Οι επισκέπτες της πόλης και των Γιορτών Μεταξιού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν:  Διαδραστική αναβίωση της παλιάς εποχής με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, δράσεις για μικρούς και μεγάλους μοτοσικλετιστές, θεατρικά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων.

Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν στο Πανελλήνιο αντάμωμα χορευτικών συγκροτημάτων, να παρακολουθήσουν τις μελέτες και εργασίες  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Νέου Πανεπιστημίου της Σόφιας. Επίσης θα λάβουν χώρα πολλά εργαστήρια ζωγραφικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας για παιδιά, αλλά και κινηματογραφικές προβολές, φωτογραφικές εκθέσεις, εκθέσεις μεταξωτών ρούχων και συναυλίες.

Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στο μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού Βιοτεχνικού Συγκροτήματος Τζίβρε, αλλά και σε όλα τα σημαντικά σημεία της πόλης όπως τα μουσεία μεταξιού και τα αρχιτεκτονικής αξίας κτήρια όπου θα πραγματοποιούνται δράσεις και εκδηλώσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΩΝ ΜΕΤΑΞΙΟΥ 2017

Παρασκευή 23/06 – Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε

 Γενική είσοδος 5,00 ευρώ

18:00-21:00 Διαδραστική αναβίωση της παλιάς εποχής με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων.  Σύλλογος «Εν Λευκώ».

Η εκδήλωση θα υλοποιείται στον ίδιο χώρο, τις ίδιες ώρες στις 24 και 25 Ιουνίου.

21:00-01:00  Μεγάλη Συναυλία με τίτλο «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ». Τον  Θάνο Μικρούτσικο, με αποσκευές γεμάτες,  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ, και συνεπιβάτες του στο όχημα οι : Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Σάββατο 24/06 – Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε

18 :30 moto-παιχνίδια (για παιδιά).

20 :30 Απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους μικρούς συμμετέχοντες.

21:00 moto Cinema. Προβολή ταινίας μοτοσυκλετιστικού ενδιαφέροντος.

23:00 Rock βραδιά με τον dj FUNGUS. Σύλλογος Λέσχης Μοτοσικλετιστών Σουφλίου και περιφέρειας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κυριακή 25/06- Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε

21:30-01:00 Συναυλία με τους : Μιχάλη Ηλιάσκο και Βαγγέλη Δροσάκη. Ένα ταξίδι στις ομορφιές της Ελλάδας από τη σύγχρονη μέχρι την παραδοσιακή μουσική. Συμμετέχουν Σωτήρης Ιντζούδης και Φώτης Ντεφίδης. Σύλλογος Εθελοντών & Νεολαίας Σουφλίου ΚΙΝΗΣΟΥ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δευτέρα 26/06 –  Μουσείο Τέχνης Μεταξιού

11:00 Χρωμάτισε την ζωή σου (Τεχνικές βαφής Tie Dye ). Φέρτε μαζί σας μπλουζάκια, παντελόνια και όποιο άλλο ρούχο θέλετε να χρωματίσετε. Μουσείο Τέχνης Μεταξιού.  

Τρίτη 27/06 – Λαογραφικό Μουσείο Τα Γνάφαλα

18:00 «Μεταξένιο Εργαστήρι» για παιδιά. Δημιουργίες με κουκούλι και τεχνικές ζωγραφικής πάνω σε μετάξι και παράλληλες δραστηριότητες. Λαογραφικό Μουσείο «Τα Γνάφαλα».

Πέμπτη 29/06 – Μουσείο Μετάξης Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

10:30-13:30 ( για παιδιά 8-14 ετών )Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά και οικογένειες. Η εικαστικός Ελένη Κοτσώνη θα καθοδηγήσει τα παιδιά να δημιουργήσου ένα έργο-εγκατάσταση με νήματα με την τεχνική quipu.

Παρασκευή 30/06-Μουσείο Μετάξης Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

10:30-13:30 ( για παιδιά 8-14 ετών )Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά και οικογένειες. Η εικαστικός Ελένη Κοτσώνη θα καθοδηγήσει τα παιδιά να δημιουργήσου ένα έργο-εγκατάσταση με νήματα με την τεχνική quipu.

13:30-15:30 Εργαστήρι αναπήνισης και βαφής μεταξωτών υφασμάτων.