Διαλευρώδης και ψευδόκοκκος απειλούν τα εσπεριδοειδή

Αργολίδα: Σε εύλογο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές στα εσπεριδοειδή
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Σε επιφυλακή βρίσκονται αυτή την περίοδο οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε διάφορες περιοχές της Ηλείας, μετά την εμφάνιση διαλευρώδους και ψευδόκοκκου. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έχει ήδη εντοπίσει προνύμφες, αβγά, αλλά και σημαντικό αριθμό τέλειων εντόμων που δηλώνει την πτήση της νέας γενεάς του εντόμου σε οπωρώνες των περιοχών Τραγανού, Λευκοχωρίου, Γαστούνης, Βουνάργου, Ξυλοκέρας, Σαλμώνης, Μακρισίων, Καλυβακίων και Κάτω Σαμικού.

Παράλληλα, ενημερώνει τους παραγωγούς για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο και συστήνει να ξεκινήσουν άμεσα οι χειρισμοί για την καταπολέμηση των ωών και τέλειων εντόμων, για τον περιορισμό του μεγέθους της επόμενης γενεάς και την αποφυγή της δημιουργίας καπνιάς στους καρπούς και τα φύλλα.

Τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών ευνοούν την εγκατάσταση των μυκήτων καπνιάς, με αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας του δέντρου και την υποβάθμιση της εμπορικής αξίας των καρπών. Συστήνεται, δε, στους παραγωγούς να επιθεωρούν τις καλλιέργειές τους για τη διαπίστωση ή μη της προσβολής, πριν προβούν σε χημική καταπολέμηση, διότι τα στοιχεία αφορούν τις καλλιέργειες που ελέγχθηκαν. Η ΔΑΟΚ επισημαίνει στους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να τηρούν πιστά τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος και να συμβουλεύονται τον γεωπόνο τους πριν από κάθε επέμβαση.

Ο πρόεδρος της Ομάδας εσπεριδοειδών «Δίας» Τραγανού, Κώστας Κυπριώτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την κατάλληλη προστασία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα υπάρξει στην περιοχή του Κάμπου πρόβλημα με τον διαλευρώδη. Ωστόσο, οι φετινές βροχές δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση του ψευδόκοκκου που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή και για αυτόν τον λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίσουν για την προστασία των καλλιεργειών τους.

-Διαφήμιση-