Διευρύνουν την γκάμα των καλλυντικών με ελαιόλαδο οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Νέους κωδικούς με βάση το βαλσαμέλαιο λανσάρει η εταιρεία από τη Λακωνία

Προς την παραγωγή νέων προϊόντων, κυρίως καλλυντικών με βάση το ελαιόλαδο, επεκτείνει τις δραστηριότητές της η εταιρεία BioArmonia των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, γνωστών για τα premium ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές που παράγουν στη Σπάρτη.

Όπως λέει στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Γιώργος Σακελλαρόπουλος, οι πρώτες προσπάθειες ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο κατά τη διετία της πανδημίας υπήρξε ανάσχεση των όποιων επενδυτικών σχεδίων, καθώς «οι κωδικοί που είχαμε στα καλλυντικά κινούνταν βασικά μόνο μέσω ίντερνετ, ενώ οι εξαγωγές περιορίστηκαν σημαντικά».

Το άθερμο βαλσαμέλαιο με βιολογικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα της εταιρείας εδώ και χρόνια. Παράγεται από αυτοφυές φρεσκοανθισμένο φυσικό βάλσαμο (βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο ή υπερικό) που συλλέγεται σε υψόμετρο 1.200 μ. στην ορεινή Λακωνία, σε συνδυασμό με άθερμο βιολογικό ελαιόλαδο παραγωγής της εταιρείας.

Ωστόσο, πλέον παρασκευάζονται βαλσαμέλαια με φυσικά έλαια, βαλσαμοαλοιφές κεριού και χειροποίητα φυσικά σαπούνια. Κάθε προϊόν έχει ξεχωριστές καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες ανάλογα με τα συστατικά του, όλα όμως έχουν ως απαραίτητη πρώτη ύλη το βιολογικό ελαιόλαδο.

Διαφορετικές οι απαιτήσεις

Συνολικά, η BioArmonia παρασκευάζει 11 βαλσαμοαλοιφές και, όπως προαναγγέλλει ο κ. Σακελλαρόπουλος, έπεται και συνέχεια. Ο ίδιος ωστόσο σημειώνει ότι ο κόσμος των καλλυντικών έχει άλλες απαιτήσεις από αυτόν της ελαιοκομίας. «Κάθε καλλυντικό προϊόν για να κυκλοφορήσει πρέπει να έχει την έγκριση του αρμόδιου Ευρωπαϊκού Οργανισμού, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται ένα επιπλέον σημαντικό κόστος. Να γίνουν δηλαδή αναλύσεις και να δημιουργηθεί φάκελος έτσι ώστε να μπορέσει να πάρεις την έγκριση και πιστοποίηση».

Στη σειρά των καλλυντικών εντάσσονται επίσης τρία βαλσαμέλαια που, ανάλογα με τις ανάγκες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λάδια σώματος: Βαλσαμέλαιο με Αμυγδαλέλαιο και εκχύλισμα Τριαντάφυλλου, βαλσαμέλαιο με έλαιο Άρνικας και εκχύλισμα Χαμομηλιού, Βαλσαμέλαιο με έλαιο Καλέντουλας και Αλόης. Τα χειροποίητα φυσικά σαπούνια με βιολογικό ελαιόλαδο ολοκληρώνουν την σειρά καλλυντικών της εταιρείας.

Αιχμή του δόρατος για την εταιρεία σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να αποτελούν τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές που παράγει. «Άλλωστε το πελατολόγιο μας στις εξαγωγές των ελαιοκομικών προϊόντων μας βοήθησε να προωθήσουμε και τα καλλυντικά», λέει ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Οι διακρίσεις και η τιμητική επιλογή του Yale

Η εταιρεία εξάγει σε 11 συνολικά χώρες, μεταξύ αυτών και η Αυστραλία, η οποία ωστόσο λόγω Covid-19 είναι κλειστή εδώ και 9 μήνες. Έχει συλλέξει μέχρι σήμερα 370 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς όπου συμμετέχουν αντίστοιχα προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, ελαιόλαδά της τιμήθηκαν με την πρώτη θέση παγκοσμίως το 2018 και το 2019, βάσει της παγκόσμιας κατάταξης EVOOWR, ενώ οι επιτραπέζιες ελιές βραβεύτηκαν με την 1η θέση παγκοσμίως, για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φαινόλες το 2021. Βάσει αναλύσεων με τη μέθοδο του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR), οι συγκεκριμένες ελιές περιέχουν πάνω από 1.700 mg φαινολών ανά κιλό, ενώ η μέση περιεκτικότητα των εμπορικών δειγμάτων ελιάς Καλαμών συνήθως δεν ξεπερνά τα 350 mg/Kg (ποσοστό που και πάλι είναι υψηλό).

Η υψηλή περιεκτικότητά τους οφείλεται στην ποικιλία (Καλαμών), στον τρόπο καλλιέργειας (βιολογική), στις καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται, αλλά και στη μετέπειτα επεξεργασία. «Οι ελιές μας δεν γίνονται με παστερίωση, αλλά με ζύμωση που διαρκεί από 9-12 μήνες και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας δεν προστίθενται χημικά», εξηγεί ο κ. Σακελλαρόπουλος. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, επιλέχθηκαν από τη σχολή δημόσιας Υγείας του Yale, για την πραγματοποίηση μελέτης που εξετάζει την επίδραση στην υγεία των φαινολών (και κατεπέκταση βέβαια της κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών).

Το πανεπιστήμιο θα προσθέσει σε καθημερινή βάση τις ελιές στη διατροφή των φοιτητών οι οποίοι θα εξετάζονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ώστε να συγκεντρωθούν αναγκαία δεδομένα.