Στο δήμο, η φάμπρικα του θρυλικού ήρωα Ηρακλή Κοκκινίδη

Στο δήμο, η φάμπρικα του θρυλικού ήρωα Ηρακλή Κοκκινίδη
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ηράκλειο: Στην ανάδειξη του παραδοσιακού ελαιοτριβείου (φάμπρικα) που ανήκε στην οικογένεια του θρυλικού ήρωα των Κρητικών Επαναστάσεων και Αρχηγού Μαλεβιζίου και Τεμένους Ηρακλή Κοκκινίδη προχωρεί ο δήμος

Η ανάδειξη ενός σημαντικού ακινήτου, εμβληματικού για την ιστορία του δήμου Μαλεβιζίου, δρομολογείται από την Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου. Πρόκειται για το παραδοσιακό ελαιοτριβείο (φάμπρικα) στο Κεραμούτσι, που σύμφωνα με την παράδοση ανήκε στην οικογένεια του θρυλικού ήρωα των Κρητικών Επαναστάσεων και Αρχηγού Μαλεβιζίου και Τεμένους Ηρακλή Κοκκινίδη, το οποίο και αγοράστηκε από τον Δήμο Μαλεβιζίου, μέσω ιδίων εσόδων.

-Διαφήμιση-

Η αγοραπωλησία του ακινήτου, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, συμφωνήθηκε από τον Δήμαρχο Κ. Μαμουλάκη και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενώ η απόκτησή του από το Δήμο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του γραφικού οικισμού. « Η παραδοσιακή φάμπρικά αποτελεί κατάλοιπο της ζωντανής ιστορίας του οικισμού και της περιοχής του Μαλεβιζίου καθώς μαζί με την όμορη οικία, ανήκε στην περιουσία του σπουδαίου οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη, ενώ και η σημερινή ιδιοκτήτρια του ακινήτου, κάτοικος πλέον Αθηνών, έλκει την καταγωγή της από την ιστορική οικογένεια Κοκκινίδη, από το Κεραμούτσι του Δήμου Μαλεβιζίου» αναφέρει ο δήμος Μαλεβιζίου.

Το ακίνητο είναι ένα μονόχωρο κτίσμα περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων, χτισμένο στο κέντρο του ιστορικού οικιστικού πυρήνα του οικισμού και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παλαιάς φάμπρικας της προβιομηχανικής εποχής της Κρήτης, για το άλεσμα του ελαιοκάρπου και την παραγωγή του ελαιολάδου. Αξίζει δε να σημειωθεί πως μέσα σε αυτήν διατηρείται και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της για την παραγωγή του ελαιολάδου με την παραδοσιακή μέθοδο.

Σύμφωνα με τον δήμο το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανατεθεί ειδική αρχιτεκτονική μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης της παραδοσιακής φάμπρικας, προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο και λαογραφικό μουσείο, για την ανάδειξη του καθημερινού αγροτικού βίου των κατοίκων της κρητικής υπαίθρου.

«Η απόκτηση της ιστορικής φάμπρικας του Ηρακλή Κοκκινίδη, που πραγματοποιήθηκε με ίδιους πόρους του Δήμου μας, αποτελεί το πρώτο και αναγκαίο βήμα για τη διάσωση ενός μοναδικού και πολύτιμου μνημείου για τον τόπο μας» ανέφερε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης εκφράζοντας τη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ επεσήμανε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να δρομολογήσει άμεσα και την αποκατάσταση του ιστορικού ελαιουργείου.

«Στόχος μας, αποτελεί η άμεση, συνολική αποκατάσταση της ως μικρού μουσείου προκειμένου, αφενός για να τηρηθεί ο αναγκαίος σεβασμός προς τα έργα των προγόνων μας και αφετέρου το ιστορικό κτίσμα να παίξει τον ενδεδειγμένο εκπαιδευτικό ρόλο του για τις νεώτερες γενιές. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο που θα περιληφθεί στο δίκτυο μουσείων, μνημείων και εν γένει αξιοθέατων του Δήμου Μαλεβιζίου, που στοχεύουν επιπλέον και στο να καταστήσουν τους οικισμούς μας ελκυστικότερους προς τους επισκέπτες, με γνώμονα πάντα το σεβασμό προς την ιστορία του τόπου» σημείωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki