Δίνει έξτρα 2 ευρώ για την αποφλοιωμένη, κόβει από τον πολτό το τιμολόγιο του Νομικού

Στο 30% αυξάνεται το ποσοστό της όψιμης βιομηχανικής που θα πάρει το πριμ των 3 ευρώ

Πεδίο αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών φαίνεται ότι θα αποτελέσει η φετινή δομή του τιμολογίου του Νομικού, του μεγαλύτερου μεταποιητή βιομηχανικής στη Θεσσαλία, με το οποίο αυξάνεται μεν η τιμή της ντομάτας που προορίζεται για αποφλοίωση, όπως και το πριμ για τις παραδόσεις όψιμης, ταυτόχρονα όμως μειώνεται η τιμή για τις ποσότητες που κατευθύνονται στον ντοματοπολτό.

Εκ πρώτης όψεως, το τιμολόγιο –με βάση το οποίο οι παραγωγοί καλούνται να δηλώσουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου προθέσεις καλλιέργειας– προβλέπει αύξηση 2 ευρώ στην τιμή της ντομάτας που κατευθύνεται στην αποφλοίωση και πληροί την προϋπόθεση της κόκκινης και ακέραιας κατά το 80% τουλάχιστον της παραδιδόμενης ποσότητας, από τα 90 ευρώ πέρυσι στα 92 ευρώ/τόνο για τα 5 brix.

Την ίδια στιγμή, μειώνεται κατά 2 ευρώ, από τα 85 πέρυσι στα 83 ευρώ/τόνο η ντομάτα πολτού, ενώ δημιουργείται μια τρίτη ενδιάμεση κατηγορία, με τιμή 87 ευρώ/τόνο. Αυτή αφορά τις ποσότητες που θα απορροφηθούν για αποφλοίωση χωρίς να πληρούν την προϋπόθεση της κόκκινης και ακέραιας σε ποσοστό 80%.

Ακόμη μία διαφοροποίηση σε σχέση με το περσινό τιμολόγιο είναι η αύξηση από 10% σε 30% του ποσοστού της παραληφθείσας όψιμης ντομάτας που πριμοδοτείται με 3 ευρώ/τόνο.

«Καμία αύξηση για την πλειοψηφία»

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο Γιώργος Δρόσος, μέλος του ΔΣ του ΘΕΣΤΟ, εμφανίζεται επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά η βιομηχανία θα πάρει την αφρόκρεμα της παραγωγής στα 92 ευρώ, ενώ τον μεγάλο όγκο θα τον πληρώσει στα 87 και στα 83 ευρώ, μιλώντας πάντα για 5 brix.

Η ντομάτα κατευθύνεται κατά 60% στη σάλτσα και κατά 40% στην αποφλοίωση, επομένως ο μέσος όρος τιμής για τον μεγάλο όγκο της παραγωγής θα παιχτεί ανάμεσα στα 87 και στα 83 ευρώ. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία αύξηση, ενώ χαμένοι θα είναι σίγουρα εκείνοι των οποίων η παραγωγή κατευθύνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στην πολτοποίηση».

«Πριμοδοτούμε την ποιότητα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νομικός ΑΕ, Δημήτρης Νομικός, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «το σκεπτικό που διέπει τη διαμόρφωση του τιμολογίου της εταιρείας είναι σαφές: Θέλουμε να πριμοδοτήσουμε την ποιότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να επικεντρωθούμε σε προϊόντα που μπορούμε να πουλήσουμε καλύτερα και αυτά είναι μόνο τα ποιοτικά προϊόντα για τα οποία είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε παραπάνω».

Αναφορικά με τη μείωση της τιμής για την ντομάτα πολτού, ο κ. Νομικός τονίζει ότι «η αγορά για τον πολτό δεν ευνοεί υψηλές τιμές», συμπληρώνοντας ότι η δεύτερη κατηγορία που προστέθηκε, αυτή των 87 ευρώ/τόνο, «δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους να πάρουν κάποιο πριμ. Ο δικός μας προϋπολογισμός με βάση τα περσινά δεδομένα, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, είναι ότι φέτος θα πληρώσουμε περισσότερα χρήματα στους παραγωγούς», καταλήγει.

Οι τιμές για τις μονάδες Δομοκού και Φαρσάλων

1. Τιμή Α: Δομοκός 92€/τν στα 5 Brix, (με αναλογικότητα βάσει μηνιαίου μέσου όρου Brix ) Φάρσαλα (>25 ΚΜ από εργοστάσιο) 90€/τν, Φάρσαλα (<25 ΚΜ από εργοστάσιο) 88€/τν +3€/τν bonus πρωιμότητας/οψιμότητας για το 40% της συνολικής ποσότητας που θα παραληφθεί (10% πρώιμης + 30% όψιμης).

Προϋποθέσεις (σωρευτικά):

α) Κόκκινοι και ακέραιοι καρποί του φορτίου να είναι
>= 80% της νωπής ντομάτας.

β) Εκφόρτωση του φορτίου στη ράμπα της αποφλοιωμένης.

γ) Ο παραγωγός να συμπληρώσει την ποσότητα της σύμβασής του (πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας).

2. Τιμή Β: Δομοκός 87€/τν στα 5 Brix (με αναλογικότητα βάσει μηνιαίου μέσου όρου Brix), Φάρσαλα (>25 ΚΜ από εργοτάσιο) 85€/τν, Φάρσαλα (<25 ΚΜ από εργοστάσιο) 83€/τν +3€ /τν bonus πρωιμότητας/οψιμότητας για το 40% της συνολικής ποσότητας που θα παραληφθεί (10% πρώιμης + 30% όψιμης).

Προϋποθέσεις (σωρευτικά):

α) Εκφόρτωση του φορτίου στη ράμπα της αποφλοιωμένης.

β) Ο παραγωγός να συμπληρώσει την ποσότητα της σύμβασής του (πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας).

3. Τιμή Γ: Δομοκός 83€ ανά τόνο στο 5 Brix (με αναλογικότητα βάσει μηνιαίου μέσου όρου Brix) για τις ποσότητες που δεν εντάσσονται στις δυο παραπάνω κατηγορίες τιμών, και αντίστοιχα στα Φάρσαλα (>25 ΚΜ από εργοστάσιο) 81€/τν, Φάρσαλα (<25 ΚΜ από εργοστάσιο) 79€/τν +3€ /τν bonus πρωιμότητας/οψιμότητας για το 40% της συνολικής ποσότητας που θα παραληφθεί (10% πρώιμης + 30% όψιμης).

4. Διατήρηση του συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης για κινδύνους που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ για αποκλειστικά συνεργαζόμενους παραγωγούς.

5. Εξόφληση εμπορικής αξίας μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την παράδοση.

6. Στην τιμή περιλαμβάνεται bonus 1€/τν για την τήρηση συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης.

7. Ξένες ύλες: Ξένες ύλες (πέτρες-χώμα-χόρτα κ.λπ.) απομειώνουν το βάρος.

Φορτία με ξένες ύλες πάνω από 30% δεν παραλαμβάνονται.

8. Ποιοτικά ελαττώματα:

Ελαττωματικοί καρποί 0%-6%, απομείωση τιμής κατά 0%.

Ελαττωματικοί καρποί 6,01%-8%, απομείωση τιμής κατά 3%.

Ελαττωματικοί καρποί 8,01%-10%, απομείωση τιμής κατά 4%.

Ελαττωματικοί καρποί 10,01%-12%, απομείωση τιμής κατά 5%.

Ελαττωματικοί καρποί 12,01%-20%, απομείωση τιμής κατά 8%.

Φορτία με ποιοτικά ελαττώματα πάνω από 20% δεν παραλαμβάνονται.