DIVERSILIENCE: Σημαντικά οφέλη για τη βιολογική γεωργία από τη συγκαλλιέργεια σιτηρών και κτηνοτροφικών φυτών

Το ερευνητικό έργο εξελίσσεται στο πλαίσιο της κοινοπραξίας CORE Organic
17/05/2024
2' διάβασμα
diversilience-simantika-ofeli-gia-ti-viologiki-georgia-apo-ti-sygkalliergeia-sitiron-kai-ktinotrofikon-fyton-321062

Αυξημένες αποδόσεις και παραγωγικότητα, οικολογικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς και οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών, παράλληλα με καταστολή στην ανάπτυξη ζιζανίων και παρασίτων, μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη συγκαλλιέργεια συγκεκριμένων ειδών αροτραίων, όπως διαπιστώνουν ερευνητές σε ευρωπαϊκά κράτη. Έχοντας διεξαγάγει πειραματικές έρευνες σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, το έργο DIVERSILIENCE κατέληξε σε ελπιδοφόρα ευρήματα από την εφαρμογή συγκεκριμένων συγκαλλιεργειών σιτηρών και κτηνοτροφικών φυτών ως προς την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών βιολογικής γεωργίας.

Πρόκειται για έργο που εξελίσσεται στο πλαίσιο της Κοινοπραξίας Διακρατικής Ευρωπαϊκής Έρευνας για τα Βιολογικά Τρόφιμα και Γεωργικά Συστήματα (CORE-Organic) και διερευνά τα οφέλη της καλλιέργειας πολλαπλών ειδών, σε βιωσιμότητα και αποδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αξιοποιώντας την καινοτόμο έρευνα και τις πρακτικές εφαρμογές.

Ειδικότερα, μέσα από διετή πειράματα στον αγρό σε νοτιοανατολικές περιοχές της Ρουμανίας, ενσωματώνοντας καλλιέργειες οσπρίων, όπως τα μπιζέλια, με άλλες, για παράδειγμα της καμελίνας και του λιναριού, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες για αυξημένες αποδόσεις και οικολογικά οφέλη έναντι της μονοκαλλιέργειας. Τα πειράματα αφορούσαν συνδυασμούς δύο και τριών ειδών, με στόχο τον εντοπισμό των βέλτιστων μειγμάτων.

Ορισμένοι συνδυασμοί ξεπέρασαν σημαντικά τις μονοκαλλιέργειες, όσον αφορά την απόδοση, και αποκάλυψαν μια αξιοσημείωτη συνέργεια μεταξύ διαφορετικών ειδών φυτών, επισημαίνουν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, συνδυασμοί όπως ο αρακάς με βρώμη και το λινάρι με καμελίνα έδειξαν σημαντική αύξηση στην παραγωγικότητα. Μάλιστα, ο στρατηγικός συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών ή ελαιούχων σπόρων μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένη παραγωγή βιομάζας και υγεία του εδάφους.

Ομοίως, βελτίωση στη δομή του εδάφους και στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών, ωφελώντας την υγεία και την ευρωστία των καλλιεργειών δημητριακών, διαπίστωσαν από την αλληλεπίδραση κτηνοτροφικών φυτών, π.χ. το φασόλι, με δημητριακά όπως το σιτάρι και ο αραβόσιτος. Τα συγκεκριμένα πειράματα έγιναν στο πιο δροσερό και ευμετάβλητο κλίμα του Jablje της Σλοβενίας. Οι κτηνοτροφικές καλλιέργειες μαζί με τα δημητριακά ενίσχυσαν την ποικιλομορφία των οικότοπων, περιορίζοντας την ανάπτυξη παρασίτων και ζιζανίων, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν προσφέρουν πολύτιμες στρατηγικές προσαρμογής και βιωσιμότητας, στο πλαίσιο των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος», καταλήγουν σε δημοσίευσή τους οι ερευνητές του έργου.